Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Wisselend humeur

Er gebeurt van alles met je lichaam. Veel dingen kun je ook even niet meer of zijn ongemakkelijk. Daarbij kunnen de veranderingen in je hormoonhuishouding ervoor zorgen dat je humeur nogal eens wisselt. Het ene moment voel je je geweldig en het andere moment wil je het liefst huilen, zonder dat je zelf begrijpt waarom.

Dat is heel normaal als je zwanger bent!

Piekeren

Blijf je piekeren over de gezondheid van je baby? Het kan zijn dat je die zorgen niet goed kunt stoppen, zeker als je al veel stress hebt, of last hebt van psychische klachten. Dan kan het krijgen van een kind extra spannend zijn. Je vraagt je misschien af of je wel goed voor je baby kunt zorgen, en of dit wel het goede moment is om een kind te krijgen, of wat je moet doen met je medicijnen.

Tips om met je zorgen om te gaan

  • Praat over je zorgen! Deel ze met je partner, je moeder, je zus of een vriendin, of praat met de verloskundige, huisarts of een andere hulpverlener.
  • Schrijf je gevoelens op. Doe dat een of twee keer per dag. Dan ben je er misschien niet de hele dag mee bezig.
  • Doe leuke dingen naast je werk. Zorg voor afleiding. Ook voor je partner is dat een goede tip!

Angst voor de bevalling

Niemand kan je vertellen hoe jouw bevalling zal zijn. De geboorte van je kind is altijd een geweldige ervaring, maar omdat je niet precies weet hoe het gaat, kan het ook best eng zijn. Wat kun je doen als je ertegen opziet?

  • Praat over je angsten en zorgen met je arts of verloskundige. Die kan misschien antwoorden bieden waardoor jij je zekerder voelt. Maak een lijstje van jouw angsten en zorgen en neem dat mee naar de verloskundige. Zij wil graag weten wat jouw verwachtingen over de bevalling zijn.
  • Volg een zwangerschapscursus. Je leert daar bijvoorbeeld hoe je weeën kunt opvangen. Ook je partner kan een of meerdere keren meekomen. Je partner leert dan hoe hij (of zij) jou kan helpen tijdens de bevalling.
  • Ben je bang voor pijn? Praat hierover met je arts of verloskundige. Er zijn mogelijkheden om met je pijn om te gaan. Het is heel gewoon om daarnaar te vragen.
  • Bespreek met je verloskundige hoe je wilt bevallen. Wil je in bed bevallen, of op een baarkruk of misschien in het water? Als je dit van tevoren bespreekt, weet je wat de mogelijkheden zijn.
  • Denk erover na of je iemand bij de bevalling wilt hebben of niet. Wil je alleen zijn met je partner, of vraag je je moeder, schoonmoeder, zus of vriendin om erbij te zijn? Het kan fijn zijn om bepaalde vertrouwde personen erbij te hebben.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal