Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Buik

Bij sommige vrouwen zie je al snel dat ze in verwachting zijn, terwijl je het bij andere vrouwen pas ziet als ze zeven maanden zwanger zijn. Dat heeft met allerlei factoren te maken, bijvoorbeeld met de bouw van je lichaam.

Harde buik

Na vier of vijf maanden kan je lichaam gaan oefenen voor de bevalling. De spieren van je baarmoeder trekken dan samen. Zo oefenen ze voor de weeën. Je buik voelt dan strak en hard aan. Daarom zeggen we dan dat je een ‘harde buik‘ hebt.

Liggen en slapen

Aan het einde van de zwangerschap is het soms moeilijk om lekker te slapen. Je kunt dan moeilijk een goede positie vinden om te liggen. Soms krijg je klachten als je op je rug slaapt. Je baarmoeder drukt dan op je aderen. Daar kun je duizelig of benauwd van worden. Dan is het beter om op je zij te slapen, met een kussentje onder je buik, een kussentje tussen je benen en een kussentje in je onderrug.

Probeer vanaf 28 weken zwangerschap altijd op de zij in te slapen en de rugligging te vermijden. Dit is het veiligst voor jou en je baby.

Tips voor je buik

  • Smeer je buik vaak in met crème. Je huid blijft dan soepel.
  • Wordt je buik erg zwaar? Dan kun je een steunband dragen. Dat voelt prettiger.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal