Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Tintelende en slapende handen

Slapende handen en tintelende pijn in de handen of onderarmen zijn klachten die vaak voorkomen in de zwangerschap. Meestal komen de klachten vooral ’s nachts opzetten, maar er zijn vrouwen die er ook overdag last van blijven houden.

Krachtverlies

Soms is het moeilijk om je handen normaal te gebruiken. Er kan krachtverlies optreden en soms gaan de klachten gepaard met vrij veel pijn. Deze klachten zijn te wijten aan een vochtophoping in het kanaaltje in de onderarm (de zogenaamde carpale tunnel) waardoor belangrijke zenuwen naar de hand lopen.

Vingeroefeningen in een bakje warm water kunnen helpen. Na de bevalling zullen de klachten na enkele maanden weer wegtrekken.

Omgaan met carpaletunnelsyndroom

  • Let op welke bewegingen pijn veroorzaken (denk aan wringen, aardappels schillen, schroeven indraaien) en probeer die te vermijden.
  • Activiteiten waarbij je de armen langdurig op dezelfde manier gebruikt, zoals autorijden, kun je beter vaker onderbreken.
  • ’s Nachts kun je de pols rust geven door hem te spalken. Dat kun je het makkelijkst doen door polsbeschermers voor skaters te dragen.
  • Zijn de klachten echt ernstig, ga dan naar de huisarts of een fysiotherapeut. Een injectie in de carpale tunnel is nog een mogelijke behandeling die tijdelijk verlichting geeft.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal