Kennemerland

Hulp op maat

In elk gezin is weleens wat. Soms vind je je kinderen lastig en weet je even niet goed hoe hiermee om te gaan. Als je kind niet wil luisteren of ’s avonds niet gaat slapen of wanneer je zelf even wat minder geduldig en uitgerust bent.

Maar er kan ook meer aan de hand zijn. Bijvoorbeeld wanneer je kind zich niet ontwikkelt volgens zijn leeftijd. Of wanneer het heel druk is of juist erg teruggetrokken en somber. Je opvoeding kan ook in de knel komen omdat je zelf problemen hebt of als je relatie niet lekker loopt. Natuurlijk: je weet dat er allerlei vormen van hulp beschikbaar zijn. Maar waar begin je en met welke ondersteuning zijn jullie goed geholpen?

Samen beslissen

Beslissen over de best passende hulp doen we bij het CJG samen. In drie stappen kijken we met je mee welke ondersteuning jou gaat helpen.

Stap 1: We verkennen je vraag, je probleem en je sterke kanten.
Stap 2: We spreken af wat je graag wilt bereiken.
Stap 3: We bekijken de mogelijkheden. Welke mensen zijn belangrijk, is er hulp in de buurt (denk aan vrijwilligers in de diverse buurtcentra) en welke specialistische hulp sluit goed aan?

Na afloop bespreken we samen wat het effect was en hoe je nu verder gaat.

"Nu weten we ook welke hulp bij ons past"

“Bij mijn zus thuis was het niet altijd even gezellig. Zij maakte veel ruzie met mijn nichtje die nogal opstandig was. Zo kon het niet langer! Met de hulp van een CJG-coach leerde mijn zus meer structuur te brengen in de dag en regels te stellen aan haar puberdochter. De coach sprak ook met mijn nichtje, zodat het duidelijk werd wat er allemaal speelde en welke hulp er nog meer nodig was. Er zijn zoveel mogelijkheden en verschillende zorgorganisaties, gelukkig hielp onze coach een goede keuze te maken. Ik bied nu een van de oplossingen: mijn nichtje woont doordeweeks bij mij en in het weekend thuis. Best wel even wennen en gelukkig word ik hierbij goed begeleid door pleegzorg. Mijn nichtje krijgt specialistische hulp en de coaches houden contact met alle hulpverleners om ons heen. Straks moet mijn zus het weer zelf kunnen, maar intussen bouw ik wel een bijzondere band op met mijn nichtje.”

Het vinden van de juiste hulp

Stel je voor, je weet waar je aan wilt werken. Je zoekt ondersteuning voor je kind en een cursus voor jezelf. Waar ga je beginnen met zoeken tussen al de zorgorganisaties?! Deze cirkelafbeelding geeft wat duidelijkheid. In het midden van de cirkel staat je gezin, samen met familie en vrienden. Direct daaromheen staan de school en organisaties waar je zo binnen kunt lopen met een vraag, bijvoorbeeld het consultatiebureau of een buurtcentrum. De zorgorganisaties waar je een afspraak mee kunt maken of kunt bellen voor die cursus staan in de volgende cirkel. Het CJG werkt nauw samen met al deze organisaties. Maar je kunt ook altijd rechtstreeks contact met ons opnemen voor informatie, advies en ondersteuning. Daarom staat het CJG in de volgende cirkel. Wanneer de ondersteuning die je kind nodig heeft, heel specialistisch is, dan is daar ook een specialist voor nodig. Die hulp kan in overleg met het CJG, de jeugdarts of de huisarts georganiseerd worden. Het CJG doorloopt samen met jou drie stappen én we adviseren je hoe we deze ondersteuning kunnen financieren.

Persoonsgebonden budget of Zorg in natura?

Je hebt specialistische hulp nodig. Nu zijn er twee mogelijkheden om deze hulp te organiseren, namelijk via een Persoonsgebonden budget (PGB) of via Zorg in natura (ZIN). Zorg in natura betekent dat je zorg, begeleiding en hulpmiddelen krijgt van instellingen waarmee de gemeente een contract gesloten heeft. Je hoeft er zelf niet veel voor te regelen. Maar misschien past dit aanbod niet bij jouw situatie, bijvoorbeeld als er zorg nodig is op ongebruikelijke tijden of als een vast gezicht erg belangrijk is voor je kind. Dan kan een PGB uitkomst bieden. Je kunt dan een budget krijgen waarmee je zelf zorg inkoopt. Dit is meer werk, want je maakt bijvoorbeeld zelf de afspraken over de doelen van de begeleiding, wanneer iemand komt en over het uurtarief, maar je kunt wel precies inkopen wat je nodig vindt. Meer informatie over een PGB kun je lezen in onderstaande folder.

Formele stappen

Samen met een CJG-medewerker bepaal je welke vorm van hulp het beste bij jouw situatie past. Wat zijn de volgende stappen?

1. Toekenning individuele voorziening. Wanneer jullie het eens zijn over de in te zetten hulp, maakt het CJG een zogenaamde ‘toekenning individuele voorziening’. Dit bericht gaat digitaal naar de hulporganisatie en is een seintje dat zij mogen starten met de ondersteuning.

2. Beschikking. Een beschikking is een officiële bevestiging namens de gemeente. Wanneer je gebruik maakt van een persoonsgebonden budget, dan ontvang je altijd een beschikking. Bij Zorg in natura is een formele beschikking van het College van Burgemeester en Wethouders niet nodig. Mits je het samen eens bent geworden over meest passende hulp. Mocht je echter zo’n beschikking wél willen ontvangen, dan kan dat. De CJG-medewerker zal deze mogelijkheid altijd met je bespreken. Het CJG is door de gemeente gemandateerd om deze zorg te organiseren. Waarom zou je een beschikking willen ontvangen? Deze bied je de mogelijkheid om bezwaar te maken tegen het besluit over de toegekende hulp.

Bezwaar en beroep

Ben je het niet eens met een beslissing en kom je er niet uit in een gesprek? Dan kun je formeel bezwaar maken.

3. Bezwaar en beroep.
Voor het maken van bezwaar heb je een beschikking nodig. Dit kan ook gaan over een beslissing van een huis-, jeugdarts of een andere verwijzende partij die je naar bepaalde hulp heeft verwezen. Je kunt contact opnemen met het CJG als je deze beschikking niet hebt.

Een bezwaarschrift over de toegekende jeugdhulp richt je aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente die de hulp heeft toegekend. Meestal is dat de gemeente van je woonplaats. Een bezwaarcommissie zal je bezwaar behandelen. Het kan zijn dat je bezwaar in een zitting wordt besproken. Je ontvangt dan een uitnodiging om je bezwaar toe te lichten. Ook het CJG zal hierbij aanwezig zijn en gehoord worden. Exacte informatie over het aantekenen van bezwaar en beroep kun je vinden op de beschikking.

Onafhankelijke cliëntondersteuning

Heb je vragen over opvoeden, het huishouden, een beperking, een persoonsgebonden budget of werk, dan kun je terecht bij verschillende organisaties. Het regelen hiervan kan ingewikkeld zijn en het is daarom fijn als iemand je hierbij begeleidt. Je kunt bijvoorbeeld een familielid, vriend(in), buur of een ander vertrouwd persoon vragen om je te helpen. Er zijn ook verschillende onafhankelijke cliëntondersteuners die je kunnen adviseren, met je meedenken en je helpen met het krijgen van passende voorzieningen. Het CJG is één van deze ondersteuners, maar er zijn nog meer plaatsen waar je deze (gratis) ondersteuning kunt krijgen. In onderstaande folder vind je meer informatie en de contactgegevens van deze organisaties.

Workshops & trainingen

Er zijn veel verschillende trainingen en cursussen die je kunt volgen op het gebied van opvoeden en opgroeien. We maken het graag makkelijk voor jou om te kiezen en zetten het aanbod in deze regio op een rijtje op de pagina www.samenopgroeien.nu.

bekijk het cursusaanbod

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal