Kennemerland

Cursusaanbod voor ouders

Vragen over de opvoeding die horen erbij. Je krijgt nu eenmaal geen gebruiksaanwijzing mee bij de geboorte. Ieder kind is uniek en ook iedere ouder heeft zijn of haar eigen manier van opvoeden.

Soms loopt het niet helemaal goed; zit je kind niet lekker in z’n vel, ben je het met je partner niet eens over de opvoeding of voel je je wat onzeker over je eigen opvoedskills. Wat doe je dan? Natuurlijk kun je altijd advies vragen aan familie of vrienden. Zij kennen jou en je kind tenslotte goed. Maar er zijn ook verschillende workshops of trainingen die je op weg kunnen helpen.

 

 

Webinar - Effectief en verbindend communiceren met kinderen

Misschien herken je de momenten wel dat je het gevoel hebt je kind niet te kunnen bereiken, dat het lijkt alsof je kind niet luistert. Dat kan frustrerend zijn en tot conflicten leiden. In dit webinar zoomen wij in op communiceren met kinderen met als doel om met elkaar te verbinden, de band te versterken en uit conflict te blijven. Verbinden betekent hierin dat kinderen zich gezien en begrepen voelen en dat je als ouders open en helder kunt communiceren over wat jij in de situatie van je kind verwacht. Dat kan in conflictsituaties zijn maar hoeft niet. De vaardigheden die wij bespreken en illustreren zijn toepasselijk op elke situatie met kinderen waarin emoties een rol spelen.

Klik hier voor de actuele data.

Ik ben benieuwd naar jou

Is je dochter onzeker en zou je haar meer zelfvertrouwen willen geven? Of vraag je je af hoe je je zoon kunt bereiken als hij boos is. Wil je beter omgaan met de ruzies tussen je kinderen of misschien wil je zelf anders reageren in bepaalde situaties? Herkenbaar?

Kinderen hebben het nodig om gezien en gehoord te worden. Dat is goed voor hun zelfvertrouwen. Soms mis je signalen van je kind of begrijp je ze niet. Je reageert liefdevol, maar als je kind zich niet begrepen voelt, kunnen er misverstanden of conflicten ontstaan. In de korte cursus ‘ik ben benieuwd naar jou’ krijg je tips en handvatten om de signalen van je kind beter te herkennen en te beantwoorden. De band met je kind zal sterker worden, zodat er meer ruimte is voor plezier met elkaar.

Klik hier voor de actuele data.

Liefdevol communiceren in je gezin

Wat laat jou kind jou zien achter de boosheid, angst, verdriet of de verwijten? Wat heeft je kind dan nodig? En jij als ouder? Want misschien word jij ook onredelijk boos of weet je het gewoon even niet meer? Door echt te luisteren en te horen wat iemand nodig heeft, komt er ruimte voor oplossingen. Minder ruzie, duidelijker grenzen aangeven en als ouders meer op één lijn komen, daar werken we tijdens deze cursus aan. Zodat thuis weer een plek wordt waar iedereen zich op zijn of haar gemak voelt.

Wil jij graag…?

  • een betere relatie met je kind?
  • leren hoe je met de boosheid van je kind (of van jezelf) kunt omgaan?
  • weten wat er achter het lastige gedrag of ‘nee’ zeggen van je kind zit?

Klik hier voor de actuele data.

Positief opvoeden voor gescheiden ouders

Vind jij het moeilijk om de draad weer op te pakken na de scheiding? Heb je problemen met je ex-partner of praten jullie volledig langs elkaar heen? Maak je je zorgen over je financiële situatie? Of over het effect dat dit alles op je kind(eren) heeft? De cursus Positief Opvoeden voor gescheiden ouders kan je op weg helpen. In vijf bijeenkomsten ontmoet je andere ouders die in eenzelfde situatie zitten. Elke sessie bespreken we een ander onderwerp en oefenen we met vaardigheden die je in kunt zetten. Ook krijg je opdrachten mee voor thuis.

In deze cursus zitten géén ex-partners, het is wel mogelijk om beide de cursus te volgen, maar apart.

Klik hier voor de actuele data.

Autisme

Kinderen met autisme verwerken informatie op een andere manier. Ze kunnen problemen hebben met teveel prikkels of ze zijn daar juist ongevoelig voor. Het taalgebruik of taalbegrip kan anders zijn en de manier waarop zij contact maken. Wanneer je net hebt gehoord dat je (klein)kind autisme heeft, komt er veel op je af. Wat is autisme precies? Wat zie je bij je (klein)kind? En wat kun jij doen? Ieder kind met autisme is anders. Vooral de puberteit is een ingewikkelde periode. Ook voor ouders, want heb je nu te maken met typisch pubergedrag of een overprikkelde puber door autisme?

Er zijn drie verschillende cursussen:

Klik op de titel voor de actuele data.

Opvoeden & Zo

Het opvoeden van kinderen is leuk, maar niet altijd even gemakkelijk. Het is heel gewoon dat ouders vragen kunnen hebben over het omgaan met hun kinderen in alledaagse situaties. Iedere ouder heeft weleens behoefte aan steun of advies. Bijvoorbeeld, wat doe je als je kind niet luistert? Hoe kun je ervoor zorgen dat je kind vaker leuk en aardig doet? Of is het normaal dat je als ouder de hele dag politieagentje moet spelen en van alles verbieden? In de training Opvoeden & Zo leren ouders van kinderen van ongeveer 0-12 jaar zes belangrijke vaardigheden die het opvoeden leuker en makkelijker maken:

  • positieve aandacht geven en prijzen
  • regels stellen
  • niet reageren
  • gedrag corrigeren en apart zetten

Klik hier voor de actuele data.

Puber & Zo

De puberteit kan in je gezin voor de nodige turbulentie kan zorgen. Naast alle lichamelijke veranderingen, verandert ook het gedrag van je puber. Jullie relatie kan onder spanning komen te staan en dat vraagt van jou ook andere opvoedvaardigheden dan je tot nu toe gewend was. In deze cursus leggen we je uit wat de puberteit nu eigenlijk inhoudt en hoe je hier als ouder mee om kunt gaan. De verhalen en voorbeelden van de andere ouders, zullen zeker de nodig herkenning opleveren. Puber & Zo is zowel geschikt voor ouders die nieuwsgierig zijn wat er allemaal gaat veranderen in de puberteit, maar ook voor ouders die al de nodige strubbelingen ervaren.

We gaan aan de slag met:

  • De veranderingen in de puberteit
  • Soepelere omgang met je puber
  • Het LOS-model:  Luisteren – Overleggen – Sturen

Klik hier voor de actuele data.

ADHD, wat moet je er mee?

Over de klachten die kinderen met ADHD ervaren weten we veel, maar wat zijn de positieve kanten van ADHD? En wanneer kan het een probleem zijn? Voor jou als ouder kan het opvoeden van een kind met ADHD de nodige uitdaging geven. Tijdens deze live workshop op locatie staan we stil bij hoe je je kind beter kunt begrijpen en kunt aansluiten bij wat je kind nodig heeft. Kinder- en jeugdpsychologen Christine van Donselaar en Jantine Heere nemen je mee in de wereld van ADHD en het brein en geven antwoord op al je vragen.

Klik hier voor de actuele data.

Peers4parents - Hoogbegaafdheid

Ouders van (hoog)begaafde kinderen staan vaak voor andere uitdagingen in de opvoeding dan de meeste ouders. Begaafde kinderen hebben een bijzondere manier van denken en doen. Ze zijn vaak heel creatief in het oplossen van problemen en leggen onverwachte verbanden. Hoogbegaafd zijn, betekent niet dat een kind het altijd makkelijk heeft op school. Ze doen niet ‘zomaar’ wat er van ze gevraagd wordt (ze willen immers begrijpen waarom) en ze beleven alles heel intens. In het programma Peers4Parents gaan we aan de slag om je kind beter te begrijpen en te begeleiden.

Klik hier voor de inhoud van deze training en actuele data.

Verbindend Gezag - werken aan een goede relatie met je puber

De puberteit; een tijd waarin veel verandert, zowel voor je puber als voor jou als ouder. Het leiden van een eigen leven en dingen zelf bepalen, staan soms haaks op de grenzen die je als ouder wilt stellen. Daardoor kan jullie relatie onder spanning komen te staan, dat is normaal.

Maar je kunt je als ouder behoorlijk machteloos voelen, wanneer je puber bijvoorbeeld geen respect voor je heeft en volledig zijn of haar eigen ding doet. Of juist onzeker, omdat “gebruikelijke” opvoedmethodes niet lijken te werken. Of je staat op het punt om conflicten te vermijden voor de lieve vrede, omdat situaties bij jullie thuis te vaak uit de hand lopen. Ook tussen ouders onderling kan moeilijk gedrag van je puber spanningen geven, waardoor je niet meer als een team kunt optreden. Deze training biedt handvatten in de soms stressvolle situaties met opgroeiende jongeren.

Klik hier voor de inhoud van deze training en actuele data.

Samen (op)groeien

Niet gevonden wat je zocht? Er zijn verschillende aanbieders die workshops en trainingen organiseren op het gebied van opvoeden en opgroeien. Iedereen heeft daar namelijk wel eens vragen over. Samen (op)groeien verzamelt dit aanbod in Heemskerk, Beverwijk, Velsen, Haarlem, Bloemendaal en Zandvoort, zodat jij gemakkelijk een keuze kunt maken!

Nieuwsgierig?
Neem een een kijkje op www.samenopgroeien.nu. Samen (op)groeien; dé plek voor ouders, verzorgers, kinderen en jongeren om workshops of trainingen te vinden over opvoeden en opgroeien.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal