Cursusaanbod voor kinderen en jongeren
Kinderen en jongeren ontwikkelen zich thuis in het gezin, op school en in hun vrije tijd. Soms vindt een kind het lastig om voor zichzelf op te komen, vrienden te maken of om gewoon te laten zien wie hij is.
Met ervaren trainers organiseren wij verschillende cursussen en trainingen. Het kan voorkomen dat een training alleen beschikbaar is voor kinderen uit Haarlem, Bloemendaal en Zandvoort. Deze gemeenten geven hier subsidies voor. Maar ook in Heemskerk, Beverwijk en Velsen zijn allerlei mogelijkheden. Heb je interesse in een training? Neem dan contact met ons op of schrijf je rechtstreeks in via www.samenopgroeien.nu.
Wijs en Sterk (weerbaar tegen pesten)
De Wijs en Sterk training is voor kinderen die worden gepest, sociaal weerbaarder willen worden en op een speelse manier willen bouwen aan hun zelfvertrouwen. Ook omgaan met de onlinewereld komt aan bod. We werken stapsgewijs, interactief en met een positieve benadering.
Kinderen krijgen spelenderwijs praktische handvatten om zich Sterk en Wijs te voelen. Er wordt ontdekt wat het verschil is tussen, sub assertief, agressief en assertief gedrag. We gaan aan de slag met lichaamstaal, omgaan met gevoelens, het ontdekken van kwaliteiten, helpende gedachtes, de cirkel van invloed, aandachtsoefeningen, presenteren voor een groep, je eigen mening geven met de ik-boodschap, bewegen (braingym) en sociale vaardigheden. De kinderen krijgen oefenopdrachten mee voor thuis om het geleerde in de praktijk te brengen.
Klik hier voor de actuele data
Rots en Water - Rock Steady
Een fysieke weerbaarheidstraining waar kinderen en jongeren met sport- en speloefeningen in de gymzaal aan de slag gaan. Ze leren zowel hun ‘rots’ kwaliteiten in te zetten, zoals een eigen doel nastreven en opkomen voor jezelf en de ander. En ook hun ‘water’ kwaliteiten, zoals communicatie, vriendschap en samenwerken. Zelfvertrouwen, zelfbeheersing en zelfreflectie zijn de bouwstenen van de training. De Rots en Water methode is zeer geschikt als je het volgende wilt leren:
Kinderen In Een Scheiding (KIES)
KIES staat voor Kinderen In Een Scheiding. Kinderen kiezen niet voor de scheiding van hun ouders. Het overkomt ze. Hoe ze omgaan met de veranderde situatie kan zeer verschillend zijn. Het maakt niet uit of ouders net gescheiden zijn of dat het al een aantal jaar geleden is gebeurd of hoe de scheiding is verlopen, kinderen vinden het altijd prettig om te praten met leeftijdsgenoten die hetzelfde hebben meegemaakt. De kinderen helpen elkaar met oplossingen en komen over de drempel om hun hart te luchten over de dingen die ze moeilijk vinden.
Hoe?
Aan de hand van een verhaal, spel, drama, tekenen en andere creatieve vormen gaan de kinderen aan de slag met hun eigen situatie. Aan het einde van de spel- en praatgroep hebben kinderen een proces doorlopen waardoor ze:
- de scheiding beter begrijpen
- beter over de scheiding kunnen praten
- ervaren dat ze niet de enige zijn
Klik hier voor de actuele data.
Mindfulness
Mindfulness betekent iets met aandacht doen. Door alle prikkels die kinderen in deze tijd krijgen, kan het lastig voor ze zijn om zich te concentreren. Je kunt overal mindful zijn; op school, tijdens het sporten of met huiswerk maken. De training helpt kinderen spanningen en gevoelens van stress te herkennen en er anders mee om te gaan. Door de oefeningen leren kinderen zich niet te laten afleiden door allerlei gedachten en dat brengt rust en ontspanning.
Daarnaast lukt het kinderen na het volgen van deze training:
- zich beter ontspannen en concentreren
- ontwikkelen ze zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld
- piekeren ze minder en hebben ze minder last van stress
- weten zij beter wat ze kunnen en willen
Brusjesgroep: Nu even ik!
Brussen zijn broers of zussen van een kind met een beperking. Deze cursus is speciaal voor brusjes van een kind met autisme. Want dat is niet altijd zo makkelijk. Kinderen met autisme zien de wereld om zich heen op een andere manier. Soms gedragen ze zich opvallend of hebben ze veel aandacht nodig. Er zijn meer kinderen zoals jij, dus deze cursus is er speciaal voor jou! Jij staat centraal. Aan het einde neem je een map mee naar huis met alles wat je hebt gemaakt en hebt geleerd.
In deze cursus kunnen brussen:
- andere brusjes ontmoeten waarmee ze ervaringen en tips kunnen uitwisselen
- aan de slag met creatieve opdrachten
- een leuke middag beleven waarin herkenning en plezier het belangrijkst zijn
Klik hier voor de actuele data.
Cursus voor (groot)ouders?
Ook daar zijn speciale cursussen voor. Klik hier voor meer informatie.
Baas over boos
Leren je boosheid te uiten is belangrijk voor alle kinderen. Ze geven hiermee hun grenzen aan en laten horen wie ze zijn en waar ze voor staan. Daar is niets mis mee. Sommige kinderen zijn vaak boos of hebben moeite om met hun boosheid om te gaan. Ze kroppen hun emoties op en kunnen ineens ontploffen, van zich af slaan of misschien zelfs agressief worden. Daar hebben niet alleen zij zelf last van, ook voor de omgeving kan dit vervelende situaties opleveren.
Tijdens de training leren kinderen:
- beter hun (boze) gevoel te herkennen
- op een andere manier te kijken en te denken met behulp van helpende gedachten.
- oplossingen te bedenken
- en oefenen ze met het uiten van hun emoties op een manier die beter werkt en zorgt voor minder ruzies.
Klik hier voor de actuele data.
Happy Talk
Sommige kinderen zijn erg verlegen of onzeker. Ze zijn bang om dingen fout te doen en gaan lastige situaties liever uit de weg. Ze piekeren veel en denken negatief over anderen, maar ook over zichzelf. Dat is niet goed voor hun zelfbeeld. Kinderen die niet zoveel zelfvertrouwen hebben, kunnen angstig worden. ‘Happy talk’ pakt dit soort negatieve gevoelens aan. Spelenderwijs oefenen we met diverse situaties en zijn we creatief bezig. Deze training is ook geschikt voor kinderen die gepest worden of niet weerbaar zijn, maar ook voor kinderen die het lastig vinden om met hun emoties om te gaan of moeite hebben om hun gevoelens te uiten.
Cool off
Boosheid en frustratie zijn normale emoties waarmee je grenzen aangeeft en kunt ontladen. Vooral in de leeftijd waarop er emotioneel veel verandert in je lijf en in je hoofd zijn deze gevoelens nodig. Als je echter merkt dat je je frustraties uitleeft op mensen waar je eigenlijk veel om geeft, zoals je ouders, broers, zussen, vrienden of misschien wel jezelf, dan wordt het tijd om er iets aan te doen.
Wat kun je leren tijdens deze training?
- Een beter zicht op welke gebeurtenissen je boos maken
- Je leert je eigen alarmsignalen herkennen, zodat je eerder kunt ingrijpen.
- Daarnaast krijg je verschillende “uitdoofmethodes” aangereikt om te kalmeren en je gevoelens op een helpende en handige manier te uiten.
Kortom, je leert je eigen boosheid beter begrijpen waardoor je niet langer je zelfbeheersing hoeft te verliezen. Klik hier voor de actuele data.
Mind your mind
Mindset is het Engelse woord voor overtuiging en staat voor de manier waarop jongeren over zichzelf denken. Voornamelijk over hun intelligentie en over hun kwaliteiten. Een groeimindset gaat ervan uit dat je je kunt ontwikkelen en dat fouten maken erbij hoort. Jongeren met een vaste mindset vinden het ingewikkeld om fouten te maken en kunnen daardoor faalangst ontwikkelen. Ze vinden het moeilijk om met feedback om te gaan en gaan vaak uitdagingen uit de weg. Ze zijn ervan overtuigd dat ze toch niet beter kunnen worden en vergelijken zichzelf constant met anderen. Deze angst om te falen staat het presteren in de weg.
Tijdens de training kijken we naar:
- de vaste en de groeimindset
- belemmerende overtuigingen
- omgaan met spanningen
Klik hier voor de actuele data
Mindset voor kinderen
Mindset staat voor de manier waarop kinderen over zichzelf denken en in het bijzonder over hun intelligentie en kwaliteiten. Een groeimindset gaat ervan uit dat je ergens beter in kunt worden. Soms moet je even doorzetten en fouten maken, dat hoort erbij! Kinderen met een vaste mindset vinden het ingewikkeld om fouten te maken en gaan vaak uitdagingen uit de weg. Ze zijn ervan overtuigd dat ze toch niet beter kunnen worden en vergelijken zichzelf constant met anderen.
Stap voor stap ontdekt je kind hoe een groeimindset kan helpen bij het leren. Ook gaan we aan de slag met thema’s, zoals de manier waarop je denkt over je intelligentie en kwaliteiten, je comfortzone, het aangaan van uitdagingen, het leren van fouten, je doorzettingsvermogen en nog veel meer.
Tijdens deze training leren kinderen:
- leren kinderen het verschil tussen een groeimindset en een vaste mindset
- krijgt hun zelfvertrouwen een boost
Klik hier voor de actuele data
Leren leren, Skills & Tools
De overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs kan best een grote stap zijn. Deze training leert jou hoe je kunt leren en plannen, zodat je met meer zelfvertrouwen deze stap kunt gaan maken! De training zit boordevol leerstrategieën, geheugentechnieken en manieren om teksten beter te begrijpen. Ook verbanden leggen om de lesstof beter te onthouden is een onderdeel. Kortom, je brein aan het werk zetten! Voor kinderen uit groep 8 van de basisschool en de brugklas.
Klik hier voor de actuele data
Happy hoogbegaafd
Tijdens deze training komen kinderen in 8 bijeenkomsten samen met gelijkgestemden. Op een leuke, afwisselende manier leren de kinderen zichzelf steeds beter kennen. Door met gelijkgestemden te werken vindt er ook herkenning plaats en kunnen ze ook veel van elkaar leren. Door te werken met uitdagingen komt niet alleen Mindset aan bod maar leren ze spelenderwijs ook meer over de denkprofielen (Sternberg) en hoe zij die in kunnen zetten.
Thema’s:
- Psycho educatie
- Zijnskenmerken
- Talenten
- Denkprofielen
- Mindset
- Samenwerken
Klik hier voor de actuele data.
Samen (op)groeien
Niet gevonden wat je zocht? Er zijn verschillende aanbieders die workshops en trainingen organiseren op het gebied van opvoeden en opgroeien. Iedereen heeft daar namelijk wel eens vragen over. Samen (op)groeien verzamelt dit aanbod in Heemskerk, Beverwijk, Velsen, Haarlem, Bloemendaal en Zandvoort, zodat jij gemakkelijk een keuze kunt maken!
Nieuwsgierig?
Neem een een kijkje op www.samenopgroeien.nu. Samen (op)groeien; dé plek voor ouders, verzorgers, kinderen en jongeren om workshops of trainingen te vinden over opvoeden en opgroeien.