Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten ontstaan doordat het bloed niet goed door de aderen kan stromen. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij een vernauwing van de aderen. Aderen vernauwen meestal door een ongezonde leefstijl.

Vernauwde aderen

Door de vernauwde aderen komt er te weinig zuurstof in alle organen, weefsels en spieren. Het kan ook gebeuren dat er te weinig zuurstofrijk bloed bij het hart zelf komt, door een vernauwing van de kransslagaderen. Je kunt dan bijvoorbeeld last krijgen van hartritmestoornissen of zelfs van hartfalen.

Symptomen van hartfalen

Als het hart slecht functioneert, heb je meestal last van pijn op de borst en uitstralende pijn naar de rug, kaak, schouder of armen. Je bent sneller vermoeid en kortademig. Andere symptomen kunnen zijn:

  • duizeligheid;
  • hartkloppingen;
  • zweten;
  • misselijkheid;
  • flauwvallen;
  • lichtheid in het hoofd.

Gezond leven

Een goede lichamelijke gezondheid en een goede conditie hebben een positief effect op de conditie van hart en bloedvaten. Om te voorkomen dat je kind of jijzelf last krijgt van hart- en vaatziekten is het dus belangrijk om gezond te leven.

Lichaamsbeweging is belangrijk, maar ook gezonde voeding en psychische gezondheid zijn belangrijk. Op die manier kun je het cholesterolgehalte, de bloeddruk en het gewicht verlagen. Vooral als je kind diabetes heeft, is het raadzaam om extra te letten op gezond leven.

Tips voor een betere lichamelijke gezondheid zijn:

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal