Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Gordelroos

Gordelroos is een huiduitslag en kan besmettelijk zijn.

Hoe ontstaat gordelroos?

Gordelroos wordt, net als waterpokken, veroorzaakt door een herpesvirus. Als je kind vroeger de waterpokken heeft gehad, is dat virus niet helemaal opgeruimd. Het blijft sluimeren in zenuwen en zenuwknopen. Soms wordt het virus later weer actief. Het meest gebeurt dat bij ouderen, maar soms ook bij kinderen. Het is niet helemaal duidelijk waarom het virus weer actief wordt. Misschien speelt een verminderde weerstand een rol. Je kunt vaker gordelroos krijgen.

Symptomen van gordelroos

  • De met vocht gevulde blaasjes van gordelroos en rode vlekjes liggen in groepjes bij elkaar. De huid onder zo’n groepje wordt verzorgd door één zenuw, waar het virus na de waterpokken in is achtergebleven .
  • Het is opvallend dat de blaasjes zich op één lichaamshelft bevinden. Er zit geen enkel blaasje aan de andere kant.
  • Omdat de blaasjes vaak rond het middel zitten, als deel van een gordel, noemen we het gordelroos. Maar het kan ook in het gezicht of op andere plaatsen zitten.
  • Na verloop van tijd drogen de blaasjes in. Dan kun je de korstjes voorzichtig van de huid af wassen en geneest de huid.
  • Kinderen hebben weinig last van gordelroos. Oudere mensen hebben vaak behoorlijk pijn in het gebied van de blaasjes. Zij kunnen er ook grieperig of koortsig van worden.

Wat kun je doen tegen gordelroos?

In de meeste gevallen gaat gordelroos vanzelf weer over. Er kunnen soms bepaalde complicaties optreden. Als de gordelroos bijvoorbeeld in het gezicht zit, kunnen de ogen of de oren aangetast worden. Het is belangrijk om dan langs de huisarts te gaan. Ook wanneer de klachten ernstig zijn of wanneer het toch pijnlijk is, kun je de huisarts raadplegen.

Besmettelijk

De blaasjes zijn besmettelijk zolang ze nog niet zijn ingedroogd. Tot die tijd kunnen ze een ander kind besmetten, dat dan waterpokken krijgt. Geen gordelroos, want dat ontstaat alleen doordat het virus in het eigen lichaam wordt geactiveerd.

Wil je meer informatie?

Op de website Huidhuis.nl vind je meer informatie over gordelroos en ook informatie over andere huidaandoeningen.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal