Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Jeugdgezondheidszorg

Rond het 12e jaar gaat je kind naar het voortgezet onderwijs. Totdat je kind 18 is kun je met al je vragen terecht bij het consulatiebureau en de schoolarts van de jeugdgezondheidszorg (JGZ). Misschien heb je vragen over gezond eten, opvoeding of over hoe het op school gaat met je kind.

De jeugdgezondheidszorg

Jeugdgezondheidszorg is de preventieve gezondheidszorg voor kinderen en jongeren tussen 0 en 18 jaar. In sommige gemeenten zelfs tot 23 jaar. De JGZ volgt samen met jou de ontwikkeling van jouw kind. In Nederland zijn de gemeenten verantwoordelijk voor deze zorg. Dit betekent dat elke gemeente zelf mag bepalen hoe ze de zorg voor kinderen inrichten. Maar ook hoe de plek waar je de zorg kunt vinden genoemd wordt. Voor kinderen van 0-4 jaar is dit vaak het consultatiebureau. Daarna meestal de schoolarts. Kijk op de website van je gemeente hoe de jeugdgezondheidszorg bij jou geregeld is.

Afspraken bij de jeugdgezondheidszorg

In de leeftijd van 12 tot 18 jaar is er op een aantal vaste momenten contact met de jeugdgezondheidszorg. Bijvoorbeeld bij het invullen van een digitale vragenlijst of een voorlichting door de jeugdverpleegkundige in de klas.

Natuurlijk kun je altijd zelf een afspraak maken met jeugdgezondheidszorg.

Kijk voor meer informatie over de jeugdgezondheidszorg naar het filmpje op Youtube.nl.

Ouderchat

Heb je een vraag over opvoeden of opgroeien en vind je je antwoord niet hier op de site? Je kunt je vragen over je kind van 0-18 jaar eenvoudig en anoniem stellen aan een jeugdverpleegkundige via de GroeiGids Ouderchat. Deze Ouderchat is elke dag bereikbaar via de chatknop in de GroeiGids app op je smartphone of via Groeigids.nl.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal