Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Diabetes

Diabetes mellitus is de medische term voor suikerziekte. Mensen met onbehandelde diabetes hebben een te hoge glucosewaarde (suikerwaarde) in hun bloed. Dit komt doordat ze geen of te weinig insuline aanmaken, of doordat de insuline niet goed werkt.

Wat is insuline?

Insuline is een hormoon dat nodig is voor de opname van glucose uit je bloed, bijvoorbeeld in de spieren en in vet. Als het lichaam te weinig of geen insuline aanmaakt, blijft er te veel glucose in het bloed zitten. Je zegt dan dat de bloedglucose te hoog is. Dit is schadelijk voor de organen. Dan kunnen complicaties optreden, zoals onder andere hart- en vaatziekten, oogschade, nierziekten en zenuwschade.

Diabetes type 1

Er zijn verschillende vormen van diabetes waarvan twee het meest voorkomen. Dit zijn diabetes type 1 en diabetes type 2. Als kinderen diabetes hebben, is dit meestal diabetes type 1. Bij diabetes type 1 maakt het lichaam geen of nauwelijks insuline aan. Dit komt doordat het afweersysteem de cellen die insuline aanmaken vernietigt.

Symptomen van diabetes type 1

Diabetes type 1 wordt meestal snel ontdekt. Iemand met onbehandelde diabetes type 1 drinkt heel veel, valt af en voelt zich in korte tijd heel ziek. Een diabetestest van de huisarts kan snel uitwijzen of je kind inderdaad diabetes heeft. Als iemand diabetes heeft, herken je dat aan:

  • veel dorst, veel plassen en weer in bed plassen
  • afvallen zonder dat daar een reden voor is
  • zich ziek en beroerd voelen
  • veel honger hebben, of juist helemaal niet
  • wazig zien
  • misselijk zijn of overgeven

Behandeling diabetes type 1

Bij diabetes type 1 maakt het lichaam geen insuline aan. Dit moet daarom worden toegediend met een insulinepen of insulinepomp. Als bij je kind de diagnose type 1 is vastgesteld, word je samen met je kind door een kinderarts en diabetesverpleegkundige begeleid.

Je leert hoe je de insuline toe moet dienen om zo de bloedglucose van je kind te regelen. Als je kind oud genoeg is, kan het dit zelf leren. De hoeveelheid insuline die je kind toedient, leert het afstemmen op wat het eet en hoeveel het beweegt. Ook slaap en spanning hebben invloed op de bloedglucose en de hoeveelheid insuline die nodig is.

Diabetes type 2 komt ook voor bij kinderen

Diabetes type 2 werd vroeger ouderdomssuiker genoemd. Maar als kinderen of jongvolwassenen flink overgewicht hebben, kan het voorkomen dat zij diabetes type 2 krijgen, vooral als dat al in de familie (opa of oma) voorkomt. Als jouw kind ernstig overgewicht heeft, is het verstandig om het op diabetes te laten controleren door de huisarts of kinderarts, Probeer intussen het overgewicht aan te pakken met gezonde voeding en lichaamsbeweging.

Meer informatie

Diabetes 1 is een chronische ziekte, die dus nooit meer overgaat. Als je net te horen hebt gekregen dat je kind suikerziekte heeft, komt er veel op je af en heb je heel veel vragen. Die kun je stellen bij de behandelend arts. Maar het is ook fijn om betrouwbare informatie op te kunnen zoeken en ervaringen te delen met andere ouders van kinderen met diabetes.

Wil je meer weten over diabetes? Kijk dan op op de website van de Diabetesvereniging of het Diabetes Fonds. Op Zorgeloosmetdiabetesnaarschool.nl vind je meer informatie over het omgaan met diabetes op school. Uitgebreide informatie over diabetes type 1 kun je ook vinden op Diabetestype1.nl.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal