Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Examen

Aan het eind van de middelbare school doet je puber het centraal examen. Deze periode is spannend en extra stressvol voor je zoon of dochter, maar ook voor jou. Als ouder kun je je kind helpen en steunen.

Studeren voor het eindexamen

Je kind weet inmiddels hoe hij of zij het best de leerstof onder de knie krijgt. Examenkandidaten kun je daarom beter zo veel mogelijk op hun eigen manier laten studeren. Je kunt natuurlijk wel het examenrooster bekijken. Zo weet je wanneer je kind examen moet doen in welk vak. Sommige kinderen vinden het prettig als je helpt met overhoren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door examenvragen voor te leggen uit oude examens. Hier kan je kind zelf ook mee oefenen.

Examenangst en prestatiedruk

Veel jongeren hebben last van examenangst. Ze vinden het eindexamen heel spannend, voelen zich nerveus en zijn misschien bang dat ze het niet zullen halen. Dit leidt vaak tot stress. Je kind kan ook stress krijgen van een hoge prestatiedruk. Als ouder verwacht je misschien dat je kind thuiskomt met hoge cijfers en soms verwacht een kind dat van zichzelf. Het is daarom beter om vooral complimenten te geven voor geleverde inspanningen en niet alleen maar voor hoge cijfers.

Ontspanning

Je puber studeert waarschijnlijk hard voor de examens. Ontspanning is net zo belangrijk als alle inspanningen.

  • Beweging en gezonde voeding zijn goed voor de hersenactiviteiten van je kind.
  • Stimuleer je zoon of dochter om zich te ontspannen. Een leuk uitstapje of bijvoorbeeld lekker uitwaaien op het strand kan goed helpen tegen de spanning.
  • Je kunt je kind een beetje meer verwennen dan normaal, bijvoorbeeld door het lievelingseten van je zoon of dochter klaar te maken.
  • Verder kun je je kind ook wat minder huishoudelijke taken geven om de examenstress en de tijdsdruk een beetje te verlichten.
  • Complimenteer je kind als het een goede balans tussen werk en ontspanning kan vinden.

Kijk voor meer informatie over examens en tips op Oudersenonderwijs.nl.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal