Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Huiswerk

Op de middelbare school krijgen leerlingen meer huiswerk dan ze gewend waren op de basisschool. De vraag is hoe je hierbij het beste kunt helpen.

Agenda

Laat je zoon of dochter een mooie agenda uitkiezen, want kinderen moeten het leuk vinden om erin te kijken. Kies een grote agenda met veel ruimte. Vaak leren brugklassers al tijdens de mentorlessen hoe ze hun agenda moeten gebruiken, maar zelf kun je ook wat tips geven:

  • Noteer het huiswerk op de dag dat het af moet zijn of ingeleverd moet worden.
  • Gebruik afkortingen, zoals ‘opdr.’ voor opdracht, ‘inl.’ voor inleveren, ‘wis.’ voor wiskunde en ‘nsk’ voor natuur- en scheikunde. Je kind mag ze natuurlijk ook zelf bedenken.

Huiswerktijd

De meeste leerstof is nieuw, in welke klas een leerling ook zit. Bovendien is de hoeveelheid huiswerk vaak groot. Dat kan problemen en spanningen geven. Het is verstandig om duidelijk af te spreken wanneer je kind huiswerk maakt en welke tijd het vrij mag besteden. Weet dat het voor een kind vaak prettiger is om huiswerk te maken als de rest van het gezin ook aan het werk is.

Social media en muziek

Veel kinderen houden zich tijdens het huiswerk ook bezig met andere dingen zoals social media en muziek. Uit onderzoek blijkt dat de schoolresultaten hiervan naar beneden kunnen gaan. Muziek kan bij sommige kinderen wel helpen als deze niet te hard staat of te snel is.

Tips voor hulp

De meeste scholieren gaan serieus om met hun schoolwerk, maar een oogje in het zeil houden kan geen kwaad. Toon belangstelling. Vraag je kind regelmatig of het huiswerk af is. Als blijkt dat je kind te weinig huiswerk maakt, kun je in overleg met de mentor op school afspraken maken met je kind. Andere tips zijn:

  • Help je puber zo veel mogelijk en geef antwoord op vragen van je kind.
  • Eventueel kun je je kind helpen met de planning van het huiswerk.
  • Help je kind een eindje op weg door bijvoorbeeld uitleg te geven bij moeilijke opdrachten. Als de lesstof voor jou te moeilijk is of je er niet goed uitleg bij kunt geven, kun je aan een oudere broer of zus vragen of die wil helpen.
  • In het begin kun je de leerstof controleren of overhoren. Uiteindelijk leert je kind om zichzelf te overhoren.

Huiswerkbegeleiding

Wanneer je kind veel moeite heeft met de leerstof en het maken van huiswerk, kun je voor huiswerkbegeleiding kiezen. Veel middelbare scholen organiseren huiswerkbegeleiding voor hun leerlingen. Daarnaast zijn er ook professionele organisaties die huiswerkbegeleiding aanbieden. Bij de mentor kun je terecht voor vragen en advies.

Filmpje: Fiona over betrokkenheid bij de middelbare school

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Als ouder is het belangrijk om betrokken te blijven bij de middelbare school en het huiswerk van je kind. In dit filmpje legt Fiona uit hoe je betrokken kunt blijven.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal