Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Sport

Het is gezond voor je kind om regelmatig intensief te bewegen. Dat kan op veel verschillende plekken: bij een sportvereniging en tijdens de gymles op school, maar denk ook aan de mogelijkheden thuis en onderweg. Naast sporten zijn er nog veel meer mogelijkheden voor je kind om voldoende beweging te krijgen.

De gymles op school

De gymlessen op de middelbare school worden door docenten lichamelijke opvoeding gegeven. Er is steeds meer aandacht voor kinderen die een bewegingsachterstand hebben of problemen hebben met bewegen. Naast de gymlessen organiseren scholen vaak sportevenementen en wedstrijden.

Sportvereniging

Sporten is niet alleen goed voor de conditie van je kind, maar ook voor het leggen van sociale contacten. Lid worden van een sportvereniging is een goede manier om dit bij je kind te stimuleren. Daarnaast organiseren veel buurthuizen en scholen sportactiviteiten. Verder doen veel jongeren aan fitness of bijvoorbeeld streetdance bij een sportschool.

Je kunt je kind het best zelf een sport laten kiezen. Het is verstandig om van tevoren te gaan kijken wat de sport inhoudt en om te zien of de vereniging bij je kind past. Het belangrijkst is dat je kind zich er prettig bij voelt. Vaak mag je kind een keer meedoen voordat jullie besluiten lid te worden. Informeer daarnaar.

In het filmpje hieronder zie je wat jongeren belangrijk vinden bij het sporten.

Wat vinden jongeren belangrijk bij het sporten?

Bron: Alles over Sport

Hoe houd je jongeren aan het sporten? Wat vinden jongeren van sport en wat vinden ze belangrijk? Wat is de motivatie voor jongeren om te blijven sporten? In deze video vertellen jongeren hun ervaring.

Als je kind lid wordt van een sportvereniging kost dit natuurlijk geld en zit je waarschijnlijk vast aan een lidmaatschapstermijn. Dit is bij elke sportvereniging anders, dus informeer vooraf goed naar de voorwaarden. Probeer je kind ook uit te leggen dat het dus niet zomaar van sport kan wisselen.

Subsidie

Sporten kost geld, maar niet iedereen heeft dat geld. Gemeenten bieden vaak ondersteuning aan ouders als de contributie te hoog is en zij het niet kunnen betalen. Kijk op de website van de gemeente of neem contact met hen op. Ook organisaties helpen ouders met een laag inkomen. Kijk op Jeugdfondssportencultuur.nl en Leergeld.nl of je hulp kunt krijgen in jouw gemeente.

Aangepast sporten

Het kan zijn dat je kind door een beperking niet mee kan doen aan reguliere sportactiviteiten. Ook dan zijn er veel mogelijkheden voor je kind om te sporten. Je kunt de mogelijkheden met je huisarts of een revalidatieteam bespreken. Kijk ook eens op Unieksporten.nl voor aangepast sport- en beweegaanbod bij jou in de buurt.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal