Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Acne

Acne is de medische term voor jeugdpuistjes. Dit is een chronische huidaandoening die niet besmettelijk is.

Hoe ontstaat acne?

Acne ontstaat door hormonale schommelingen in het lichaam. Meestal is dat in de puberteit en rond de menstruatie. Door de hormonale schommelingen maakt het lichaam te veel talg aan. Hierdoor raken de talgklieren verstopt. Op die manier ontstaan mee-eters. Pas wanneer bepaalde bacteriën in de talgklier het talg omzetten in vetzuren, gaat de huid ontsteken en ontstaan er puistjes.

Acne ontstaat niet door slechte voeding

Veel mensen denken dat acne veroorzaakt wordt door slecht eten, bijvoorbeeld door chocolade, patat en varkensvlees. Dat is niet waar. Acne ontstaat ook niet door slechte hygiëne, roken, stress, of zweten. Je kunt acne dus ook niet voorkomen door dit allemaal te vermijden.

Hoe kun je acne voorkomen?

Je kunt acne voorkomen door ervoor te zorgen dat de talgklieren schoon blijven. Er zijn wel tips hoe je het best met jeugdpuistjes kunt omgaan. Raad je dochter aan om weinig make-up te gebruiken, want make-up verstopt de talgklieren. Ook veel wassen met zeep is slecht voor de huid. Een speciale wasgel is beter voor de gezichtshuid. Ten slotte kan je kind er ook beter niet aan peuteren en krabben. De bacteriën op de handen kunnen dan ontstekingen veroorzaken waardoor het probleem alleen maar erger wordt.

Is er een medicijn tegen acne?

Er is geen geneesmiddel tegen acne. Er zijn wel middeltjes die kunnen helpen om de klachten te verminderen, zoals een zalfje, wasgel of huidlotion. Voor meisjes zijn er bepaalde anticonceptiepillen die de talgproductie kunnen remmen. Als acne echt een probleem vormt, kun je advies vragen aan de huisarts of huidspecialist (dermatoloog).

Wil je meer informatie?

Op de website Huidhuis.nl vind je meer informatie over de acne en ook informatie over andere huidaandoeningen.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal