Wonen - checklist deel 4
Dat is een van de leukere dingen van volwassen worden, op jezelf wonen! Eindelijk kun je zelf bepalen wanneer je de afwas doet of de boel schoonmaakt, wanneer je vrienden uitnodigt en tot hoe laat ze bij je blijven.
De meeste jongeren gaan rond hun 20ste op zichzelf wonen, maar het kan ook al eerder of juist veel later. Je gaat op jezelf wonen als je er klaar voor bent, niet omdat het moet. Als je een onderdeel hebt bekeken of ingevuld, werk dan je checklist bij. Zo hou je overzicht!
Op jezelf wonen
Om je op weg te helpen hebben we alles waar je aan moet denken als je op jezelf gaat wonen op een rijtje gezet. Wat je moet doen hangt af van waar je wil wonen. Wil je een huurwoning, een kamer of is begeleid wonen de beste optie?
Ik wil een huurwoning
Als je later in een huurwoning wilt gaan wonen, dan is het slim om je in te schrijven bij een woningbouwcorporatie. Dat is een organisatie die zich richt op het bouwen, beheren en verhuren van woonruimte. Woningbouwcorporaties zijn altijd actief in een bepaald gebied of gemeente, bijvoorbeeld de regio Haarlem.
Als je interesse hebt, schrijf je dan in bij een corporatie in de buurt. Ook al zoek je nu een kamer, over een paar jaar wil je misschien toch een eigen woning. Het kan jaren duren voordat je hiervoor aan de beurt bent. Dus hoe eerder je je inschrijft, hoe groter de kans dat je straks in aanmerking komt voor een huurwoning.
Zodra je 18 wordt, direct inschrijven bij een woningbouwvereniging!
Waar moet ik me aanmelden?
De inschrijving verschilt per gemeente:
Beverwijk, Heemskerk, Haarlem, Zandvoort, Velsen, Bloemendaal & Heemstede
Woon je in een van deze gemeenten, dan kun je je inschrijven bij mijnwoonservice.nl. De kosten zijn €10 per jaar.
Let op: Betaal elk jaar op tijd de € 10 verlengingskosten, anders schrijven ze je uit en ben je al je opgebouwde wachttijd kwijt!
De woningbouwcorporatie wil vooraf vaak een aantal gegevens van je hebben, controleer deze goed!
Ik wil een kamer
Het huren van een kamer of studio kan meestal niet via de woningbouw. Er zijn veel sites waar verhuurders kamers op zetten. De regels verschillen per aanbieder. Meestal is inschrijven gratis en betaal je per reactie.
Let op: als je op kamers gaat wonen, wonen er meestal ook andere mensen in het huis. Met deze mensen deel je vaak de badkamer of de keuken. Soms is er ook een gezamenlijke woonkamer. Maak van tevoren kennis met je huisgenoten om te kijken of het klikt!
Hoe vind ik een kamer?
Wonen met begeleiding
Het kan zijn dat je begeleiding nodig hebt om (zelfstandig) te wonen. Je kan dan begeleiding aanvragen bij het zelfstandig wonen of je komt mogelijk in aanmerking voor begeleid wonen bij een zorginstelling.
Meer informatie over hoe je dit aanvraagt vind je bij het onderwerp: Regelen voor je 18e / Hulp na je 18e
Wie weet hier meer over?
Voor meer informatie kan je het beste contact opnemen met het Centrum voor Jeugd en Gezin van maandag t/m vrijdag tussen 9:00 en 17:00 uur.
Je vindt de contactgegevens boven & onderaan deze pagina.
(Tijdelijk) geen woning
Soms heb je even geen plek waar je terecht kan. Bij je ouders wonen lukt niet meer, maar je hebt ook nog geen plek voor je zelf en hierdoor dreig je op straat te belanden. Als je (bijna) dakloos bent kun je terecht bij het loket van de Brede Centrale Toegang (BCT). Zij helpen je verder om toch een dak boven je hoofd te hebben en om op termijn weer een plek voor jezelf te regelen. Je kunt ook eerst contact opnemen met een jongerencoach van het Centrum voor Jeugd en Gezin, dan kan hij of zij je ondersteunen en met je meegaan naar de Brede Centrale Toegang. In de IJmondgemeenten moet je je eerst melden bij een jongerencoach, dan gaan jullie daarna samen naar de BCT.
Ik heb geen vaste verblijfplaats
Heb je tijdelijk geen vast woonadres? Dan ben je verplicht een briefadres aan te vragen. Je kan niet worden ingeschreven op een postbusnummer of leeg adres. Je hebt een adres nodig om een paspoort, rijbewijs of uitkering aan te kunnen vragen. Een briefadres is tijdelijk. Na 6 maanden bekijkt de gemeente opnieuw of je nog in aanmerking komt voor een briefadres.
Hoe werkt het BCT-loket?
Kun je niet voor een briefadres zorgen, ben je bijna dakloos of heb je geen vaste verblijfplaats? In alle gevallen is het verstandig om je aan te melden bij het loket van de Brede Centrale Toegang (BCT). In de IJmond doe je dit samen met je jongerencoach, in Haarlem, Zandvoort en Bloemendaal kun je je ook zelf melden. De BCT neemt daarna contact op met een van onze jongerencoaches.
Het BCT-loket is een loket dat advies, informatie en hulp biedt aan dak- en thuislozen. Je kunt je hier aanmelden voor onderdak bij de maatschappelijke opvang, een briefadres en zorg. Het BCT-loket is op werkdagen open van 9.00 tot 12.00 uur. Voor een aanvraag voor een briefadres en maatschappelijke opvang moet je je melden vóór 12.00 uur.
Adres: Wilhelminastraat 10, 2011 VM Haarlem.