Kennemerland

Checklist deel 1 - regelen voor je 18e

Zodra je 18 wordt, ben je ineens volwassen. Daar komen allemaal verantwoordelijkheden bij kijken. Maar welke dingen moet je nu eigenlijk geregeld hebben?

In onze checklist (helemaal onderaan) kun je de belangrijkste punten vinden. Je hoeft niet alles in 1 keer te regelen. Begin bij wat voor jou het belangrijkst is op dit moment. Als je een onderdeel hebt bekeken of ingevuld, werk dan je checklist bij. Zo hou je overzicht!

ID kaart of paspoort

In Nederland moet je kunnen aantonen wie je bent. Dat doe je met een legitimatiebewijs.

Vanaf je 14e moet je je kunnen legitimeren!

Je hebt zo’n bewijs vaak nodig om dingen te kunnen regelen. Denk aan het openen van een bankrekening, het afsluiten van een telefoonabonnement, binnenkomen bij een club of je inschrijven bij een opleiding.

  • Je moet een ID-kaart of paspoort altijd persoonlijk aanvragen en ophalen.
  • Controleer regelmatig of je ID-kaart of paspoort nog geldig is. Voor sommige landen moet je legitimatie nog enkele maanden geldig zijn, anders mag je er niet in.
  • Soms kan een agent vragen om je legitimatie. Zorg dus dat je je legitimatie altijd bij je hebt!

Hoe vraag ik het aan?

Een ID kaart of paspoort aanvragen doe je altijd bij de gemeente waar je woont.

Kijk dus op de website van je gemeente hoe dit moet. Je kunt ook langsgaan bij het gemeentehuis om een afspraak te maken.

DigiD

Een DigiD is een account die je gebruikt voor allerlei dingen die je moet regelen met de overheid. Van de gemeente tot onderwijsinstellingen, ministeries en de belastingdienst, ze gebruiken allemaal DigiD.

Het is dus goed om er eentje te hebben, anders moet je alles op papier doen en dat duurt veel langer.

  • Vergeet niet je DigiD te activeren binnen drie weken! Anders moet je hem opnieuw aanvragen.
  • Je gebruikersnaam en wachtwoord zijn strikt persoonlijk. Onthoud en noteer je gebruikersnaam en wachtwoord goed, maar deel deze niet met anderen!
  • Voor het aanvragen heb je jouw Burgerservicenummer (BSN) nodig. Je BSN vind je op je ID-kaart of paspoort.

Hoe vraag ik het aan?

Een DigiD aanvragen doe je op de site van DigiD, via de volgende link. Met ongeveer 10 minuten ben je klaar en je kunt hem voor altijd gebruiken! De overheid heeft een filmpje gemaakt waarin de DigiD kort wordt uitgelegd.

SMS code
Bij het aanvragen van een DigiD kun je kiezen voor mét of zonder SMS code. Het handigst is om meteen een DigiD mét SMS code aan te vragen. Bij bepaalde websites (zoals DUO) kun je alleen inloggen met een SMS code. Je kunt deze code altijd nog achteraf aanvragen. Het duurt een paar dagen voordat je de brief krijgt om de SMS code te activeren.

Digitale berichtenbox

De Berichtenbox op mijnoverheid.nl is een digitale brievenbus. Hierin ontvang je post van de overheid over bijvoorbeeld veranderingen in je zorgtoeslag of je aangifte voor de belastingsdienst.

Je krijgt de post dan niet meer in de brievenbus.

  • Met de berichtenbox ontvang alle post op één plek. Lekker overzichtelijk dus.
  • Je kunt zelf aangeven van wie je allemaal post wil ontvangen in je box.
  • Je ontvangt automatisch een email als een organisatie je een bericht heeft gestuurd.

Hoe vraag ik het aan?

Ga naar de website van de berichtenbox.

De overheid heeft ook een filmpje gemaakt waarin de Berichtenbox kort wordt uitgelegd.

Bankrekening

Om je eigen geldzaken te regelen heb je een bankrekening nodig. Die kun je gebruiken om je loon, studiefinanciering of uitkering op te laten storten (inkomen) en om je uitgaven te regelen. Op een spaarrekening kun je geld apart zetten, je krijgt dan meer rente maar je kan niet zo makkelijk bij je geld. Uiteindelijk doen alle banken hetzelfde, zorgen dat je je geld ergens kan bewaren. Ze verschillen op punten zoals rente of betaalgemak.

  • Stort elke maand automatisch een bedrag (bijvoorbeeld 10% van je loon) naar je spaarrekening.
  • Bij veel banken hoef je minder of zelfs niet te betalen tot je 25ste, vergelijk dus goed de kosten.
  • Banken bieden je vaak de optie om rood te staan. Je kan dan onder de 0 euro op je rekening hebben. Maar je betaalt wel rente over dat bedrag, doe dit dus niet!

Hoe vraag ik het aan?

Er zijn altijd kosten verbonden aan een bankrekening, maar elke bank rekent andere kosten.

De website van de consumentenbond kan je helpen met het vergelijken van bankrekeningen.

Hoe je je aanmeldt verschilt per bank. Op website van die bank kun je kijken hoe het precies gaat.

Zorgverzekering

Tot je 18de ben je voor zorgkosten meeverzekerd bij je ouders, maar daarna moet je dit zelf geregeld hebben. Een zorgverzekering heb je nodig wanneer je naar de dokter, de tandarts of het ziekenhuis moet. Voordat je een zorgverzekering afsluit, is het slim om eerst voor jezelf te bepalen waar je je voor wilt verzekeren om daarna verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Met een restitutiepolis heb je meer mogelijkheden om je eigen behandelaar te kiezen.

  • Bij elke zorgverzekeraar heb je een eigen risico, minimaal €385,- (in 2022).
  • Het basispakket is verplicht. Hieronder vallen bijvoorbeeld bezoekjes aan de huisarts en verblijf in het ziekenhuis.
  • Een aanvullende verzekering is niet verplicht. Je kunt je bijvoorbeeld extra laten verzekeren voor behandelingen bij een psycholoog, de tandarts of vergoedingen voor een bril.

Hoe vraag ik het aan?

Er zijn veel aanbieders van zorgverzekeringen, maar gelukkig zijn er een paar goede sites die je helpen om de kosten te vergelijken. De website van de consumentenbond kan je helpen bij je keuze. Je kan zelf contact opnemen met de verzekeraar om een zorgverzekering af te sluiten.

Let op met je eigen risico!
De kosten voor een bezoek aan het ziekenhuis zijn erg hoog en dit valt dus bijna altijd onder je eigen risico. Het is verleidelijk om voor een hoger eigen risico te kiezen dan de 385 euro, omdat je zorgverzekering dan maandelijks goedkoper is. Maar wanneer je wél naar het ziekenhuis moet, loop je het risico dat je veel moet bijbetalen. Denk hier dus goed over na.

Overige verzekeringen

Je kunt je voor van alles verzekeren, maar niet alle verzekeringen zijn belangrijk voor jou. Een verzekering die altijd handig is, is de aansprakelijkheidsverzekering. Die vergoedt schade als jij of je huisdier onbedoeld iets van iemand anders kapot maakt. Bijvoorbeeld wanneer je tegen iemands auto aanfietst of een laptop stuk laat vallen. De reparatiekosten worden dan vergoed door de verzekeraar.

Let op!
Heb je een scooter of auto op je naam staan? Dan ben je verplicht om deze te verzekeren. Ook als hij kapot is of als je hem niet gebruikt. Doe je dit niet, dan kun je een boete krijgen. Je hoeft daarvoor niet aangehouden te worden. Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) doet regelmatig een kentekencheck.

Hier kun je meer lezen over de gevolgen op alle verzekeringen als je 18 wordt!

Denk aan...

  • Aansprakelijkheidsverzekering
  • Auto of motorverzekering
  • Rechtsbijstandverzekering
  • Scooterverzekering
  • Woonlastenverzekering
  • Levensverzekering
  • Zorgverzekering
  • Inboedelverzekering
  • Opstalverzekering
  • Woonverzekering
  • Ongevallenverzekering
  • Doorlopende reisverzekering
  • Studieverzekering
  • Huisdierenverzekering
  • Pensioenverzekering
  • Uitvaartverzekering

Hulp na je 18e

Maak je al gebruik van jeugdhulp? Dan is dit onderwerp belangrijk voor jou! Vanaf je 18e wordt de jeugdhulp stopgezet en ga je over naar de zorg voor volwassenen. Je moet dit zelf regelen, maar je zorgverlener kan je hierbij helpen. Het duurt altijd even voordat de overstap van jeugd- naar volwassenenzorg geregeld is. Zorg ervoor dat je hier ruim 3 maanden voor je 18e verjaardag mee begint, anders kan het gebeuren dat je even geen hulp krijgt.

Heb ik een verwijzing nodig?

Voor begeleiding, dagbesteding, kamertraining of een begeleid-wonen project heb je een verwijzing nodig. Die kan het Centrum voor Jeugd en Gezin voor je regelen. Met deze verwijzing kun je starten wanneer de zorgaanbieder plek heeft.

Denk je dat je psychische hulp nodig hebt? Omdat het niet goed met je gaat of je niet lekker in je vel zit. Dan is het slim om een afspraak te maken met je huisarts of een CJG-coach. Zij kunnen je verder helpen.

Hoe vraag ik het aan?

Je kunt het beste contact opnemen je huisarts of met het Centrum voor Jeugd en Gezin. Daar werken allemaal mensen die weten wat voor hulp er is en zij denken met je mee hoe je hulp kan regelen of voortzetten.

Ben je net boven de 18? Ook dan is er hulp als je bijvoorbeeld dakloos dreigt te raken, het contact met je ouders wilt herstellen of hulp nodig hebt om van je schulden kan af te komen. Bel ons en we helpen je verder.

Donorregister

Misschien heb je er al over nagedacht of er met ouders of vrienden over gesproken. Rond je 18de krijg je een brief van de overheid of je orgaandonor wil worden. Dat betekent dat je wanneer je overlijdt je (een deel van) je organen doneert aan iemand anders die ze nodig heeft. Je helpt iemand met bijvoorbeeld een slechte nier of slecht hart. Het is een eng idee, maar door na je dood een orgaan af te staan, kun je iemand anders helpen om verder te leven. De overheid verzamelt de keuze van iedereen in het donorregister.

Let op!
Maak je geen keuze en is er niks bekend bij het donorregister? Dan ben je automatisch donor. Alleen weten nabestaanden in dat geval niet of iemand écht orgaandonor wil zijn óf dat diegene vergeten is een keuze in te vullen. Dus zelf kiezen, is het beste. Wat die keuze ook is.

Hoe vraag ik het aan?

Je keuze invullen of veranderen kan op ieder moment op www.donorregister.nl. Maar zorg er eerst voor dat je er zeker van bent! Je bent niet verplicht om orgaandonor te worden. Je hebt vier opties:

  • Ja, ik wil donor worden
  • Nee, dat wil ik niet
  • Je partner of familie beslist wanneer jij overlijdt
  • of je wijst iemand aan die mag beslissen

Meer informatie over orgaandonatie kun je vinden op de site van de overheid.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal