Kennemerland

Werk of daginvulling - checklist deel 5

Om aan geld te komen, heb je een baan nodig. Daarmee kun je de leuke dingen in je leven te kunnen betalen, zoals een avondje naar een concert of festival, samen lekker uiteten of leuke kleren te kopen.

Vanaf je 15e kun je op veel plaatsen aan de slag bij een werkgever. Aan het begin mag je nog niet alles. Vanaf je 16e mag je met geld en sommige zware machines werken en vanaf je 18de mag je alles. In dit onderwerp lees je meer over de soorten banen en solliciteren.

Als je een onderdeel hebt bekeken of ingevuld, werk dan je checklist bij. Zo hou je overzicht!

Flexwerk, tijdelijk of vast werk

Voordat je gaat zoeken naar werk is het slim om na te denken over je contract en hoeveel uur per week je wilt werken. Je begint vaak met een contract voor een jaar en een proeftijd van 2 maanden. Dat contract kan verlengd worden als je werkgever tevreden over je is. Een contract met een begindag en een einddatum is een tijdelijk contract, een vast contract heeft geen einddatum. Met een vast contract heb je meer zekerheid en kun je makkelijker een hypotheek of lening krijgen bij de bank. Je begint dus met een tijdelijk contract, dat na een tijdje omgezet kan worden in een vast contract.

Je kunt ook werk zoeken via een uitzendbureau. Je hebt dan geen contract met een vast loon maar je wordt per job verschillend betaald. Uitzendbureaus bieden vaak tijdelijke banen aan, maar soms kan je bij de inhuurder wel een contract te krijgen. Dit noemen ze ook wel uitzendwerk of flexwerk. Op de site van de overheid wordt het verschil tussen tijdelijke en vaste contracten ook goed uitgelegd.

Wat is het verschil tussen parttime en fulltime werk?

Naast een vast of tijdelijk contract is er ook verschil tussen parttime of fulltime. In een fulltime baan werk je tussen de 36-40 uur per week. Alles onder 36 uur werk per week wordt gezien als parttime. Hoeveel je wilt werken hangt van jou af. Als je met minder geld alles kunt betalen en niet meer wilt werken, prima! Kom je geld tekort of verveel je je in je vrije tijd, dan wil je misschien juist een fulltime baan.

Werk zoeken en solliciteren

De eerste stap is je in te schrijven bij het UWV als werkzoekende. Het UWV heeft een grote database met veel vacatures. Ook is het goed om je in te schrijven bij verschillende uitzendbureaus. Zij hebben vaak een mailinglijst waarop je je kunt inschrijven. Je krijgt dan alle vacatures in je mailbox en mag zelf kiezen op welke je reageert.

Weet je al waar je zou willen werken? Loop dan gewoon eens binnen en vraag naar de mogelijkheden. Organisaties plaatsen hun vacatures meestal op hun website. Of je ziet een briefje hangen op het raam. Weer anderen maken gebruik van uitzendbureaus. Je weet pas of ze een baan voor je hebben als je het gevraagd hebt! Ook heb je je dan meteen laten zien, dat geeft je een streepje voor op andere sollicitanten.

Een CV maken

Misschien heb je het woord al eens gehoord, een CV. Het staat voor Curriculum Vitae en betekent zoiets als je levensloop. Het is een overzicht van het werk, de studies en de cursussen die je hebt gevolgd. Een CV helpt een werkgever om te bepalen of jij de juiste persoon voor de baan bent.

Aan het begin van je leven staat er natuurlijk niet zoveel op, je hebt immers nog niet zoveel gewerkt. Later komt er steeds meer op te staan en heb je misschien zelfs te weinig ruimte.

Je hoeft niet alles op je CV te zetten, maar je mag niet liegen. Veel mensen fleuren hun CV een beetje op, dus als je een vlotte babbel hebt, schrijf je op dat je communicatief sterk bent. En als je je goed kan vastbijten in huiswerk, dan schrijf je op dat je toegewijd bent.

Wil je meer informatie? Dan kun je hier meer tips vinden over wat er in een CV moet staan en hoe je je moet presenteren bij een werkgever.

Welke informatie staat er in je CV?

  • Je persoonlijke gegevens (naam, adres, telefoonnummer, email)
  • Je persoonlijke profiel (wat voor soort persoon ben je als werknemer)
  • Je werkervaring (wat heb je gedaan voor welke werkgever)
  • Je opleidingen (welke studies heb je allemaal gevolgd)
  • Nevenactiviteiten (wat heb je voor hobby’s of activiteiten gedaan die belangrijk zijn voor je werk. Bijvoorbeeld les gegeven op de sportschool of leiding bij de scouting)
  • Vaardigheden (waar ben je goed in, bijvoorbeeld communicatief, teampersoon)
  • Interesses en hobby’s (wat vind je naast werken allemaal leuk?)
  • Referenties (als je een andere werkgever hebt gehad die je kan aanbevelen)

Solliciteren

Je kunt nu gaan solliciteren. Als het goed is, heb je een idee waar je wilt werken en heb je een CV om aan je mogelijke werkgever te geven. Maar voordat je de baan hebt, moet je eerst solliciteren op de vacature. In een vacature beschrijft een werkgever wat hij verwacht van een nieuwe werknemer en wat hij allemaal biedt in ruil.

Je kunt op veel verschillende plaatsen zoeken naar vacatures, maar voordat je dat doet is het slim om na te denken wat voor baan je wilt en waar je een beetje goed in bent. Het schiet niet op om te solliciteren op een baan waar je weinig kans op maakt of die je niet leuk lijkt. Verschillende testen op internet helpen je om te bepalen wat voor werk je leuk lijkt en waar je goed in bent. Kijk hier voor meer informatie.

Het is ook gebruikelijk dat je een digitaal CV hebt. Dat doe je via Linkedin. Vaak als werkgevers op zoek zijn naar nieuwe werknemers, zoeken ze daarnaar op Linkedin. Dus zet je CV ook op Linkedin.

Dagbesteding

Met dagbesteding bedoelen we activiteiten overdag om de tijd prettig en zinnig te vullen. Dagbesteding kan een alternatief zijn voor werk. Als je hiervoor in aanmerking komt, krijg je extra begeleiding bij activiteiten, leren en het uitvoeren van werk.

In iedere gemeente zijn er verschillende werkplekken waar dagbesteding wordt geboden. Vaak krijg je een soort loon en op sommige werkplekken krijg je ook nog een vergoeding. Dit kan per plek verschillen. Als je hier meer over wilt weten moet je direct contact opnemen met de plek waar je naartoe wilt.

Voor dagbesteding heb je een indicatie nodig vanuit de WMO (wet maatschappelijke ondersteuning) of vanuit de WLZ (wet langdurige zorg). Wie deze indicatie geeft hangt af van de gemeente waar je woont.

Hoe regel ik dagbesteding?

Hoe je een vergoeding voor dagbesteding aanvraagt, hangt af van de gemeente waar je woont. Klik voor uitleg op de link van je gemeente:

 

Aanvraag WLZ
Voordat je bij een dagbesteding terecht kunt, moet je vaak ook een WLZ aanvraag indienen. Lees hier meer over bij Mijn WLZ aanvraag

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal