Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Zaadlozing

De meeste jongens hebben hun eerste zaadlozing tussen hun 11e en 16e jaar. Wanneer jongens hun eerste zaadlozing hebben, hangt af van de werking van hun hormonen.

Natte droom

Je kunt een zaadlozing krijgen tijdens masturbatie, maar ook in je slaap. Tijdens de slaap heet dit een natte droom. Bij een natte droom hoeft een jongen niet per se over seks gedroomd te hebben. Het kan zijn dat het sperma er gewoon uit moest. Lang niet alle jongens ervaren een natte droom.

Vruchtbaar

Bij een zaadlozing komen miljoenen zaadcellen vrij. Vanaf de eerste zaadlozing is je zoon vruchtbaar. Zodra hij met een meisje gaat vrijen, kan het meisje zwanger raken.

Erectie

Voor je zoon kan het heel vervelend zijn als hij op een ongepast of ongewenst moment plotseling een erectie krijgt. Sommige jongens gaan dan snel zitten (met de benen over elkaar) of lopen even weg uit de situatie. Het is belangrijk om te benoemen dat dit erbij hoort, maar dat het wel vervelend is.

Praten

Het ene gezin praat makkelijker over seksualiteit dan het andere. Maar het is voor je zoon wel prettig om te weten wat een zaadlozing precies is. Het kan zijn dat hij met vragen zit, omdat hij een natte droom heeft gehad.

Het beste kun je hem van tevoren vertellen wat er tijdens een zaadlozing gebeurt. Dan zal hij er minder van schrikken of er minder raar van opkijken. Hij zal vast al het een en ander gehoord hebben van vrienden of op school. Toch is het belangrijk dat je hier ook als ouder met hem over praat. Zo voorkom je dat hij onjuiste verhalen van vrienden of internet gelooft.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal