Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Seksuele opvoeding 4-6 jaar

Als ouder speel je een belangrijke rol in de seksuele opvoeding. Het is belangrijk om al op jonge leeftijd met je kind over seksualiteit te praten.

Ontdekken door spelen

Kinderen van vier tot zes jaar ontdekken hun eigen lichaam en dat van elkaar (leeftijdsgenoten) door te spelen. Elkaar aan- en uitkleden en kijken naar elkaars blote lichaam is niet schadelijk. Het hoort bij de seksuele ontwikkeling van je kind.

Maak wel goede afspraken. Vraag bijvoorbeeld of het leuk was en leg uit dat als je iets niet wilt, het ook niet hoeft. Vertel ook dat je jezelf en de ander geen pijn mag doen, je het allebei leuk moet vinden en het allebei moet willen.

Aanraken eigen geslachtsdelen

Kinderen raken op deze leeftijd hun eigen geslachtsdelen aan. Dit is niet schadelijk voor de ontwikkeling van je kind. Sommige kinderen hebben al geleerd dat dit privé is, anderen moeten dit nog leren.

Leg uit dat het aanraken van je eigen piemel of vagina in bad, onder de douche of op de slaapkamer mag. Maar dat dit niet in het openbaar kan, zoals in de woonkamer, op school, etcetera. Spreek ook af dat het nooit pijn mag doen.

Praten over liefde en seks

In deze fase blijft de nieuwsgierigheid groeien en zullen kinderen vaak vragen stellen. Bijvoorbeeld over de voortplanting: waar komt een baby vandaan of hoe komt die baby in de buik?

Laat je kind merken dat het bij jou terecht kan met vragen en problemen. Door te praten zorg je ervoor dat je kind goede informatie krijgt. En je laat zien dat praten over seks en relaties gewoon is.

Boeken kunnen helpen om over deze liefde en seks met je kind te praten. Vraag er eens naar in de (kinder)boekhandel of in de bibliotheek.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website Kindenseksualiteit.nl. Je kunt ook de brochure Seksuele opvoeding van kinderen 0 – 6 jaar downloaden op Rutgers.nl.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal