Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Seksuele ontwikkeling 10-12 jaar

Tussen de 10 en 12 jaar komt je kind in de puberteit. Bij de meeste meiden start de puberteit rond de 10,5 jaar (tussen 9 – 12 jaar). Jongens zijn gemiddeld meestal 11 jaar (tussen 9 -13 jaar) als ze gaan puberen. In de puberteit begint de geslachtsontwikkeling en krijgt je kind meer lichaamshaar. Het ontdekt ook zelfbevrediging en experimenteert hiermee in de eigen omgeving.

Onzekerheid

Meiden en jongens van deze leeftijd moeten vaak wennen aan hun nieuwe lichaam en aan de veranderingen. Ze vragen zich af of ze wel normaal zijn. De verhoudingen in hun lichaam veranderen (groeispurt) en ze gaan zich steeds meer vergelijken met leeftijdsgenoten.

Ze kunnen erg onzeker worden over hun lichaam. Als ze puistjes hebben kunnen ze daar bijvoorbeeld veel last van hebben. De veranderingen kunnen doorgaan tot hun achttiende levensjaar.

Eerste verkering

Je kind kan zich voor het eerst bewust worden van verliefde gevoelens of seksuele aantrekkingskracht voor iemand. In deze fase krijgen veel kinderen hun eerste vriendje of vriendinnetje. Ze lopen hand in hand en geven kusjes. Sommigen gaan ook zoenen.

Seksuele fantasieën

Op deze leeftijd krijgen kinderen interesse in de volwassen seksualiteit. Ze fantaseren meer over seksualiteit en gaan op zoek naar informatie op televisie, op internet en in tijdschriften.

Jongens fantaseren vaak iets eerder dan meiden over seks. Jongens doen dit ongeveer vanaf elf/twaalf jaar, meiden ongeveer een jaar later. Ook blijkt dat jongens vaker dan meiden fantaseren over seks. Vooral jongens zijn op deze leeftijd geïnteresseerd in seksuele beelden.

Masturbatie

Zowel jongens als meiden masturberen op deze leeftijd. Masturbatie wordt ook wel zelfbevrediging of soloseks genoemd. In deze levensfase kan je kind door met zijn of haar geslachtsdelen te spelen ook klaarkomen. Masturbatie is niet schadelijk en hoort bij de seksuele ontwikkeling.

Op deze manier leren kinderen hun eigen lichaam kennen en leren ze wat ze wel of niet lekker vinden. Het kan ook een vorm ontspanning zijn (of bieden). Het is belangrijk dat je kind weet dat dit normaal is en dat het zich hier niet voor hoeft te schamen.

Praten is belangrijk

Wanneer je het met je kind over seksualiteit wilt hebben, kan het afhoudend reageren. Toch zijn ouders voor kinderen van tien tot twaalf jaar nog steeds de belangrijkste informatiebron als het gaat over seksualiteit en puberteit.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal