Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Seksuele oriëntatie

Tussen de 10 en 12 jaar beginnen kinderen te fantaseren over wie ze leuk vinden. Dat kan een jongen en/of een meisje zijn. We noemen dat ook wel seksuele oriëntatie.

Seksuele oriëntatie

Veel kinderen ontwikkelen een heteroseksuele oriëntatie. Dat betekent dat ze alleen verliefd worden op mensen van een ander geslacht. Een jongen wordt verliefd op meisjes en een meisje wordt verliefd op jongens. Er zijn ook kinderen die alleen verliefd worden op mensen van het eigen geslacht: een jongen die op jongens valt, wordt homoseksueel genoemd, en een meisje dat op meisjes valt wordt lesbisch genoemd. Tenslotte zijn er ook kinderen die verliefd kunnen worden op zowel jongens als meisjes. Dat noemen we biseksueel. Soms komt het voor dat kinderen op de basisschool al benoemen dat zij heteroseksueel, homoseksueel, lesbisch of biseksueel zijn. Meestal gebeurt dit pas in de puberteit.

Soms wordt wel gedacht dat jongens die zich meisjesachtig gedragen, altijd homoseksueel zijn. En dat meisjes die zich jongensachtig gedragen, lesbisch zijn. Dit is niet zo!

Hoe ga je ermee om?

Als een kind merkt dat het zich aangetrokken voelt tot het eigen geslacht, kan het daar van in de war raken. Zeker als de omgeving dit afkeurt of belachelijk maakt. Vertel dat er niets mis mee is als je als meisje op meisjes of als jongen op jongens valt of allebei. Laat je kind wel de tijd nemen om alles wat het voelt en denkt een plek te geven. Dring dus niet aan op een gesprek als je kind er nog niet aan toe is.

Maak je je zorgen?

Misschien maak je je zorgen over het feit dat homo- of biseksualiteit niet door iedereen geaccepteerd wordt. In sommige situaties kan je kind slecht behandeld worden omdat het homoseksueel, lesbisch of biseksueel is. In sommige religies denken mensen dat ‘homoseksualiteit een ziekte is’ die ‘met therapie wel overgaat’, of dat ‘homo’s ervoor kiezen’. Het is allemaal niet waar; dat is wetenschappelijk bewezen. Verschillen in seksuele oriëntatie zijn natuurlijk. Dit is algemeen erkend door psychologen, psychiaters en artsen.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal