Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Taalproblemen

Als ouder help je spelenderwijs je kind bij de ontwikkeling van taal.

Stimuleer de taalontwikkeling

Een goede taalontwikkeling vraagt om stimulatie. Dat kan door veel met elkaar te praten. Bespreek bijvoorbeeld de dag als je met elkaar aan tafel zit. Betrek je kind bij dagelijkse bezigheden (koken, boodschappen doen) en vertel wat je doet. Ook als je samen een spel doet is dat een mooi moment om te kletsen.

Uit onderzoek blijkt dat voorlezen erg goed is voor de taalontwikkeling van je kind. Begin hier dus al vroeg mee.

Taalproblemen

Soms doe je alles wat je kunt en loopt je kind toch een taalachterstand op. Je kind heeft bijvoorbeeld moeite om met woorden duidelijk te maken wat het bedoelt. Een taalachterstand komt soms door te weinig aanbod van taal, maar kan ook komen doordat je kind minder aanleg heeft om taal te leren. Als dit laatste zo is, spreken we van een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Bij een taalontwikkelingsstoornis verloopt het leren van taal niet vanzelf, terwijl daar geen duidelijke oorzaak voor is. Ongeveer vijf procent van de bevolking heeft een taalontwikkelingsstoornis. Je kind kan moeite hebben met praten of met het begrijpen van taal. Woorden klinken anders, of je kind hoort zelf niet wat er goed of fout is in een zin. Kijk op Kentalis.nl om een TOS bij je kind te herkennen.

Veel kinderen met taalproblemen krijgen later ook moeite met lezen (dyslexie).

Je kunt meer lezen over spraak- en taalontwikkeling op Kindentaal.nl. Een taalachterstand hoeft niet altijd door een TOS te komen. Er kunnen ook andere oorzaken zijn. Heb je daar vragen over? Ga dan naar de huisarts of een logopedist bij jou in de buurt.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal