Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Bibliotheek

In de bibliotheek staat ‘lezen en leren’ centraal. Er zijn daarom niet alleen leesboeken, maar ook allerlei informatieve boeken over bijvoorbeeld vogels, treinen en muziek.

In de bibliotheek kun je:

  • boeken lenen;
  • dvd’s en cd’s lenen;
  • tijdschriften bekijken;
  • op de computer informatie opzoeken;
  • meedoen aan voorleesmiddagen;
  • theatervoorstellingen bekijken.

Lid worden van de bibliotheek

Je kunt je kind gratis lid maken van de bibliotheek. Bij de meeste bibliotheken lenen kinderen tot 18 jaar boeken gratis. Kijk op de website van de bibliotheek voor meer informatie over abonnementen en hoe je lid wordt. Is er bij jou in de buurt geen bibliotheek? Dan rijdt er misschien wel een boekenbus of bibliobus.

Kinderboeken

Er zijn heel veel kinderboeken. Elke bibliotheek heeft afdelingen voor kinderboeken en boeken voor jongeren. Vaak is er ook een onderscheid in de verschillende genres, zoals detectives en griezelboeken. Voor de allerjongsten zijn er natuurlijk prentenboeken, voorleesboeken en luisterboeken. Voor basisschoolleerlingen zijn er leesboekjes op alle AVI-niveaus. Veel bibliotheken hebben ook een ‘makkelijk lezen plein’ (MLP) en een speciale ‘ouder-en-kindcollectie’.

Spreekbeurten en werkstukken

Over alle onderwerpen die je maar kunt bedenken, zijn er informatieve boeken te vinden in de bibliotheek. Bovendien zijn er computers om informatie op te zoeken. Kinderen kunnen er alle informatie vinden die ze nodig hebben voor spreekbeurten, werkstukken en projecten.

Kinderboekenweek

Eens per jaar is het kinderboekenweek. Veel bibliotheken, boekwinkels, basisscholen en kinderboekenschrijvers doen daaraan mee. Er zijn dan leuke activiteiten, zoals exposities, voorstellingen en workshops. Meestal zijn er voor de kinderboekenweek speciale uitgaven van kinderboeken, en wordt er een Gouden Griffel uitgereikt voor het allermooiste kinderboek.

Tips om lezen te stimuleren

  • Ga regelmatig met je kind naar de bibliotheek. Bijvoorbeeld elke vrijdag. Als je kind wat ouder is, kan het zelf naar de bibliotheek.
  • Laat je kind zelf boeken kiezen; voorleesboeken en boeken om zelf te lezen. Zo leert het al vroeg dat boeken leuk zijn.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal