Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam
Taalontwikkeling stimuleren
Een goede taalontwikkeling vraagt om veel oefening. Het is verstandig om je kind van jongs af aan genoeg taal aan te bieden. Dat hoeft niet moeilijk te zijn. Met elkaar praten en veel voorlezen is prima.
Ook als je zelf geen Nederlands spreekt, kan je kind goed Nederlands leren. Tweetalig opvoeden hoeft geen probleem te zijn.
Tips
- Praten is communiceren. Daarbij hoort ook: oogcontact en geduld. Je kind moet leren dat je om de beurt praat. Anders hoor je niet wat de ander zegt.
- Praat veel met je kind. Dat kan eigenlijk de hele dag door: tijdens het eten, tijdens het naar school lopen en bij het naar bed gaan. Maak van het naar bed gaan een ritueel. Praat samen na over de dag. Vaak vertelt je kind voor het slapengaan nog wat het die dag gedaan of beleefd heeft.
- Vertelt je kind een verhaal? Neem dan de tijd om er rustig naar te luisteren. Laat het helemaal uitpraten voordat je reageert. Help je kind zo nodig verder vertellen door iets te herhalen wat het heeft gezegd of door een vraag te stellen.
- Praat je kind weinig? Stel dan niet te veel vragen. Dat werkt niet. Je kunt beter iets vertellen wat jij zelf hebt meegemaakt. Je kind kan daar dan op reageren.
- Lees veel voor, ga naar de bibliotheek en laat je kind zelf boeken lezen.
- Laat je kind naar digitale boeken kijken. Deze boeken kun je op voorlezen zetten of je kind kan zelf lezen. Kinderen vinden dit prachtig.
- Er zijn veel computerspellen, websites en apps voor de taalontwikkeling. Maar beperk de tijd wel steeds. Na 20 minuten dichtbij werk is het goed om 20 seconden in de verte kijken. Daarnaast is het verstandig om 2 uur buiten te zijn. Dat is veel gezonder voor de oogontwikkeling.
- Samen rijmen, gedichten opzeggen en liedjes zingen is goed voor de taalontwikkeling. Daarnaast is het ook leuk om samen liedjes en (gekke) versjes te bedenken.
- Probeer veel leuke dingen te doen met je kind. In iedere situatie leert je kind weer nieuwe woorden en zinnen.
- Doe taalspelletjes en andere spellen. Een rollenspel is bijvoorbeeld heel goed voor de taalontwikkeling. Ook als kinderen met elkaar een fantasiespel spelen, is dat heel goed voor hun taal.
- Doe activiteiten waarbij je schrijft, zoals een kaart schrijven, een boodschappenlijst maken, een brief sturen aan oma, enzovoort.