Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

HPV-vaccinatie

De HPV-vaccinatie beschermt tegen bepaalde vormen van kanker, zoals baarmoederhalskanker. Tot 2022 kregen meisjes een uitnodiging voor de vaccinatie in het jaar dat ze 13 werden. Per 1 januari 2022 is dit vervroegd. In het jaar dat ze 10 worden krijgen kinderen – ook jongens dus – een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie. Deze vaccinatie zit in het Rijksvaccinatieprogramma en is dus gratis.

Besmetting met HPV

HPV is de afkorting voor het ‘humaan papillomavirus’. Dit virus wordt meestal tijdens seks overgebracht. Huidcontact in de schaamstreek is voldoende, maar besmetting kan ook gebeuren via de huid van de handen en vingers. Meisjes lopen het risico baarmoederhalskanker te krijgen, jongens peniskanker. Ook andere vormen van kanker komen voor, zoals in de vagina, anus, mond of keelholte.

Ieder jaar krijgen bijna 1000 vrouwen en 500 mannen kanker door HPV. Het vaccin beschermt hiertegen.

HPV komt veel voor

Zeker 80 procent van de mensen (met seksuele contacten) heeft wel eens een HPV-infectie gehad. Meestal verdwijnt het virus vanzelf weer uit het lichaam, maar soms niet. Er zijn geen medicijnen tegen. Het virus kan cellen aantasten in de baarmoederhals en zo kan kanker ontstaan. Vanaf de besmetting duurt het meestal 15 jaar of langer voordat iemand de ziekte krijgt.

Wanneer krijgt mijn kind de HPV-vaccinatie?

De vaccinatie is het meest effectief bij mensen die nog geen seks hebben gehad. Je kind krijgt daarom een uitnodiging in het jaar dat het 10 jaar wordt. Kinderen die de prik gemist hebben, krijgen de kans de prik in te halen als ze 14 of tussen 16 en 17 jaar zijn.

Hoeveel prikken?

De HPV-vaccinatie bestaat uit twee of drie prikken. Het is afhankelijk van de leeftijd waarop de eerste prik gehaald wordt of de prik voldoende bescherming biedt. Haalt je kind voor de 15e verjaardag de eerste prik, dan is hierna nog maar één prik nodig. Tussen de twee prikken zit een half jaar. Als je kind beide prikken haalt, is het voldoende beschermd tegen baarmoederhalskanker. Haalt je kind de eerste prik na haar 15e verjaardag, dan volgen er nog twee prikken.

Bijwerkingen

De bijwerkingen van de HPV-vaccinatie zijn te vergelijken met die van andere vaccinaties: pijn op de prikplek en pijn in de bovenarm. Dit kan wel een week duren. Soms hebben kinderen last van hoofdpijn of misselijkheid. Als je een bijwerking wilt melden, kun je dat doen via de huisarts of de Jeugdgezondheidszorg. Of je doet het rechtstreeks op de website Lareb.nl

Meer informatie over baarmoederhalskanker en de HPV-vaccinatie kun je vinden op de website Rijksvaccinatieprogramma.nl van het RIVM.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal