Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Extra vakantieprik

Als je een verre reis gaat maken, moet je soms tegen bepaalde ziektes ingeënt worden. In veel landen komen namelijk ziektes voor die in Nederland niet (meer) voorkomen.

Welke inentingen zijn nodig voor op reis?

Bij de GGD, de apotheek of de huisarts is informatie verkrijgbaar welke inentingen nodig zijn voor welke landen. Als je een reis hebt geboekt, is het verstandig om dit minimaal zes weken voor vertrek bij je huisarts aan te geven. Je huisarts kan dan bepalen welke inentingen jij en je kind nodig hebben, op basis van je bestemming en de duur van je vakantie.

Lastminutereizen

Als je een lastminutereis hebt geboekt, is er waarschijnlijk weinig tijd voor inentingen. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met je huisarts, zodat hij zo snel mogelijk de inentingen kan regelen.

Krijgen kinderen dezelfde inentingen?

Het kan zijn dat je kind dezelfde inentingen krijgt als jij, zoals tegen hepatitis A. Het kan ook zijn dat het sommige inentingen juist niet hoeft te krijgen, omdat het al op jonge leeftijd ingeënt is tegen bepaalde ziektes, zoals tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP). Het is hoe dan ook raadzaam om met je huisarts te bespreken welke inentingen je kind nodig heeft voor de vakantie!

Bijwerking melden

Vermoed je dat je kind een bijwerking heeft van de prik, dan kun je die melden bij het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal