Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Beugel

Staan de tanden en kiezen van je kind niet goed? Dan is een beugel meestal de beste oplossing. Daarvoor ga je met je kind naar een orthodontist. Je tandarts kan je het adres van een orthodontist geven.

Een vaste beugel

Een vaste beugel zorgt ervoor dat de tanden op de juiste plaats komen te staan. Deze beugel bestaat uit kleine plaatjes die op de tanden worden geplakt. De plaatjes worden verbonden met een metalen draad. Regelmatig stelt de orthodontist of de tandarts de draden bij. Of hij vervangt ze. Dit kan wat pijn doen.

Een buiten(boord)beugel

Een buiten(boord)beugel is een metalen boogje dat met ringetjes vastzit aan de kiezen. De boog steekt een beetje uit de mond en zit met een band vast om de nek of het hoofd van je kind. Dit zorgt ervoor dat de bovenkaak iets langzamer groeit. Na een tijdje passen de onder- en bovenkaak dan weer beter op elkaar. De buitenbeugel werkt alleen op de bovenkaak. In het begin moet je kind deze beugel ongeveer 16 uur per dag dragen.

Een activator of blokbeugel

Een activator of blokbeugel is een dubbele beugel die je kind zelf in en uit kan doen. Deze beugel zorgt ervoor dat de onderkaak sneller gaat groeien. Na een tijdje passen de onder- en bovenkaak dan weer beter op elkaar. Met deze beugel kan je kind niet eten. Praten is ook wat lastig met deze beugel. Daar moeten kinderen even mee oefenen.

Een uitneembare beugel

Een uitneembare beugel is een roze plaatje dat tegen het gehemelte aan zit. Metalen haakjes houden de beugel op zijn plaats. Deze beugel duwt of houdt de tanden in de juiste stand.

Een retentiebeugel

Een retentiebeugel is een beugel die je kind zelf in en uit kan doen. Hij is nodig om de tanden en kiezen op hun nieuwe plaats te houden, nadat je kind een andere beugel heeft gehad. Er bestaan verschillende soorten retentiebeugels: een plastic plaatje, een soort gebitsbeschermer of een metalen draad die achter de tanden wordt geplakt.

Hoe houd je de beugel schoon?

  • Bij een vaste beugel moet je kind extra goed poetsen, want er blijven veel etensresten in hangen. Poets de tanden en de beugel na elke maaltijd. Met een pijpenragertje of een ander klein borsteltje kan je kind beter tussen de plaatjes poetsen.
  • Bij een buitenbeugel moet je er vooral op letten dat je kind zijn kiezen goed poetst.
  • Een losse beugel maakt je kind schoon onder de kraan, met een stevig borsteltje en wat zeep of eventueel schuurmiddel. Wel goed afspoelen! Kalkaanslag kun je schoonmaken met schoonmaakazijn.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal