Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Tanden poetsen

Gebruik een kleine en zachte tandenborstel. Voor kinderen tot 5 jaar is er speciale peutertandpasta. Is je kind ouder dan 5? Dan is elke tandpasta met fluoride goed. Totdat je kind 10 jaar is, poets je als ouder een keer per dag nog na.

Leren poetsen

Je kunt je kind op de volgende manier leren poetsen:

  • eerst de binnenkant van de onderkaak;
  • dan de buitenkant van de onderkaak;
  • als laatste de bovenkant van de kiezen in de onderkaak;
  • daarna hetzelfde voor de bovenkaak;
  • zet de borstel op de grens van tand en tandvlees. Poets zachtjes heen en weer.
  • na het poetsen niet spoelen met water. Alleen goed uitspugen, zodat er nog wat tandpasta met fluoride in de mond van je kind blijft zitten.

Elektrisch poetsen

Bij elektrisch poetsen geldt dezelfde volgorde, maar dan beweeg je de borstel niet. Je laat hem dan steeds een paar tellen stil staan tegen het tandvlees.

Poetsen met een beugel

  • Bij een vaste beugel moet je kind extra goed poetsen, want er blijven veel etensresten in hangen. Poets de tanden en de beugel na elke maaltijd.
  • Met een pijpenragertje of een ander klein borsteltje kan je kind beter tussen de plaatjes poetsen.
  • Let er bij een buitenbeugel op dat je kind zijn kiezen goed poetst.
  • Een losse beugel maak je schoon onder de kraan, met een stevig borsteltje. Hiervoor kan je kind zeep of eventueel schuurmiddel gebruiken. Spoel hem daarna wel goed af! Kalkaanslag kun je schoonmaken met schoonmaakazijn.

Belangrijk is ook dat je je kind leert welke invloed eten en drinken op het gebit heeft en hoe je kind kan zorgen voor een gezond gebit.

Tandenland app

Heeft je kind soms geen zin om tanden te poetsen? Met de Tandenland app voor kinderen van 2-6 jaar wordt het leuk en makkelijk. De app bevat een leuke timer met een tandenpoetslied voor tijdens het tandenpoetsen én vier filmpjes. Daarin wordt uitgelegd hoe je gaatjes kunt voorkomen, hoe je je tanden moet poetsen en wat de tandarts doet bij een controle-bezoek. Ook bevat de app tien handige tips voor jou als ouder om het kindergebit gezond en vrij van gaatjes te houden. De app is gratis te downloaden voor iOS en Android. Ook op de website Trammelantintandenland.nl vind je meer informatie, tips, filmpjes, kleurplaten en een poetsdiploma.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal