Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Groei

Of een kind goed groeit kun je bekijken door de lengte in te vullen in een groeidiagram. Bij een bezoek aan de jeugdgezondheidszorg wordt je kind ook gemeten en gewogen. Je kunt daar de groeilijn van je kind bespreken met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige.

Wat is een groeidiagram?

Er zijn verschillende groeidiagrammen. Bijvoorbeeld een diagram waarin je het gewicht van je kind kunt vergelijken met dat van andere kinderen van dezelfde leeftijd. Of een diagram waarin je de lengte kunt vergelijken. Er is ook een diagram waarin je kunt zien welk gemiddelde gewicht hoort bij een bepaalde lengte. De middelste lijn in een groeidiagram geeft het gemiddelde aan. De buitenste lijnen geven het bereik aan waarbinnen het grootste deel van de kinderen zit.

Wat is normaal?

Het is logisch dat bijna geen enkel kind precies de gemiddelde lijn volgt. Belangrijk is de eigen groeilijn van je kind. Vlakt de groeilijn af of komt er een knik in de lijn, dan kun je eens met de jeugdarts overleggen. Wijkt een kind fors af van de eigen groeilijn, dan kan er sprake zijn van een groeistoornis.

  • Voor de puberteit groeit je kind ongeveer zes centimeter per jaar. Maar niet alle kinderen groeien even snel. Kinderen die snel groeien kunnen last krijgen van groeipijn.
  • Tussen 9 en 14 jaar groeien kinderen meestal heel snel. Ze maken dan een groeispurt door. Rond 12 jaar zijn de meeste kinderen tussen de 1,40 meter en 1,70 meter lang.

Handige apps

  • Kindengroei.nl – uitleg over groeistoornissen
  • GroeiGids app – houd de groei bij en kijk hoe lang je kind later ongeveer wordt.
  • TNO.nl – Met de app van TNO kun je eenvoudig zien hoe je kind (van nul tot tien jaar) groeit, hoe lang je kind wordt en of het een gezond gewicht heeft.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal