Zelfvertrouwen
Een kind met genoeg zelfvertrouwen gelooft in zichzelf en in wat het kan: ‘Ik kan en durf dat zelf.’ Een kind met zelfvertrouwen heeft meestal ook gevoel van eigenwaarde: ‘Het is goed dat ik er ben.’ Dit wordt ook wel zelfwaardering genoemd of een positief zelfbeeld.
Zelfvertrouwen, zelfstandigheid en zelfbeeld
Bij een goede opvoeding leer je kinderen dingen die hen helpen een zelfstandig persoon te worden, een persoon die zelf kan kiezen, een mens met een eigen mening. Krijgt je kind veel leuke, positieve reacties? Kan het laten zien wat het kan? Dan krijgt je kind een goed beeld over zichzelf. Kinderen met een goed zelfbeeld kunnen zich in verschillende situaties redden. Wanneer kinderen te veel van zichzelf verwachten, is de kans groot dat hun verwachtingen niet uitkomen. Daar worden ze onzeker van.
Hoe kun je je puber helpen?
- Laat je kind zelf ervaringen opdoen. Geef het de kans zelfstandig te zijn. Daar krijgt het zelfvertrouwen van. Dit is voor ouders soms moeilijk. Pubers willen graag zelfstandig zijn, maar ze hebben ook de steun van hun ouders nodig.
- Laat je puber zelf oplossingen bedenken voor problemen. Wil je zoon laat thuiskomen? Vraag hem dan hoe hij dat veilig kan doen. Een goede oplossing is bijvoorbeeld door met vrienden naar huis te fietsen. Wil je dochter ergens naartoe maar is dat te ver om te fietsen? Laat haar dan zelf uitzoeken of ze met het openbaar vervoer kan reizen, of laat haar zelf regelen dat ze bij een vriendin kan blijven slapen.
- Geef veel positieve aandacht. Laat zien dat je interesse hebt voor wat je kind doet. Geef vaak complimenten. Daar krijgt je kind een sterker zelfbeeld van.
- Als je negatief bent, kan je puber onverschillig worden en denken: ik doe het toch nooit goed.
- Geef veel liefde. Laat zien dat je achter je kind staat.