Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Schaamte

De meeste pubers hebben wel eens last van schaamte en schaamtegevoelens. Zo willen ze bijvoorbeeld niet meer tegelijk met hun vader of moeder de badkamer gebruiken. Ook op andere momenten kunnen schaamtegevoelens optreden. Het is niet erg als dat gebeurt, zolang je kind zich er maar niet verlamd door voelt.

Aanleiding voor schaamtegevoelens

Pubers kunnen zich bijvoorbeeld schamen voor hun:

  • uiterlijk;
  • naaktheid;
  • naam;
  • gezin;
  • ouders;
  • prestaties;
  • fouten.

Uiterlijk

Pubers kunnen zich schamen voor hun uiterlijk, ook al hoeft daar volgens jou geen reden voor te zijn. Ze kunnen bang zijn dat anderen vinden dat ze er raar uitzien.

Naaktheid

Pubers willen hun blote lichaam niet meer zo graag aan hun ouders laten zien, maar ze voelen zich er ook ongemakkelijk bij als ze hun vader of moeder naakt zien.

Is je kind erg onzeker?

Een beetje schaamte is niet erg, als je kind zich maar niet extreem onzeker voelt, of een negatief zelfbeeld of weinig zelfvertrouwen heeft. Probeer je kind altijd positief tegemoet te treden.

Verwacht niet te veel van je kind. Pubers kunnen zich ervoor schamen als ze die verwachtingen niet kunnen waarmaken. Dat is slecht voor hun zelfvertrouwen.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal