Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Puberteit

In de puberteit verandert er veel. Niet alleen de hersenstructuur en het lichaam van je kind verandert. Ook sociaal-emotioneel gebeurt er van alles.

Veranderingen

In de puberteit vinden er allerlei ontwikkelingen in de hersenen plaats. De hersenen moeten zich nog meer ontwikkelen dan we vroeger dachten. Pubers hebben daardoor soms moeite met concentreren en weloverwogen keuzes maken. Ook het lichaam van pubers ontwikkelt zich onder invloed van hormonen in de richting van volwassenheid. Dat gebeurt niet bij iedereen op dezelfde leeftijd. Pubers krijgen seksuele gevoelens en gaan zich anders gedragen.

Al deze veranderingen hebben gevolgen voor hun sociaal-emotionele ontwikkeling. De leeftijd waarop je kind in de puberteit komt, kan nogal verschillen. Meisjes beginnen eerder met een snelle groei dan jongens.

Identiteit in de puberteit

Pubers groeien toe naar zelfstandigheid. Ze zijn veel met zichzelf bezig en gaan ontdekken wie ze zijn; ze ontwikkelen hun eigen identiteit. Ze kijken kritisch naar zichzelf. Wat kan ik, hoe zie ik eruit? Ze zijn daar onzeker over en daardoor ook kwetsbaar.

  • Pubers vinden hun culturele identiteit belangrijk. Ze kunnen zich afvragen of ze Turk of Marokkaan of Surinamer zijn of Nederlander, vegetariër of dierenbeschermer, Jehovagetuige of atheïst.
  • De jeugdcultuur heeft veel invloed, want pubers zoeken idolen en trendsetters als voorbeelden.
  • Hun nieuwe identiteit benadrukken pubers met kleding. De stijlen lopen uiteen. Ze kunnen kiezen voor zwarte gothic kleding, of bijvoorbeeld voor een sexy, chique of sportieve stijl. Moslimmeisjes kiezen soms ineens voor een hoofddoek.

Losmaken van de ouders

Pubers gaan zich losmaken van hun ouders.

  • Ze willen zelf beslissingen nemen.
  • Ze willen experimenteren en hebben daarvoor meer vrijheid nodig.
  • Door bijvoorbeeld kleding en gedrag zetten pubers zich af tegen hun ouders.
  • Ze snappen er niets van dat ouders wel eens ongerust zijn.
  • Soms kiezen pubers een andere volwassene als praatpaal.
  • Ze krijgen hechtere vriendschappen en de invloed van hun vriendenkring wordt groter dan die van hun ouders.

Filmpje: Omgaan met het zelfstandig worden van je puber

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Voor veel ouders is de puberteit van hun kind een lastige fase. Je kind wordt steeds zelfstandiger. Hoe ga je hier als ouder goed mee om? Fiona geeft tips.

Humeurig

Kinderen in de puberteit hebben vaak last van stemmingswisselingen. Ze kunnen op het ene moment de slappe lach hebben en een halfuur later erg chagrijnig zijn. Ze willen op deze leeftijd graag nieuwe dingen uitproberen en onafhankelijker worden. Daardoor lopen ze nogal eens tegen de grenzen op die je als ouders aan hen stelt.

Pubers hebben als het ware een natuurlijke drang om in te gaan tegen gezag. Ze willen op hun eigen manier leven, maar komen daarin met ouders en leraren in conflict.

Moe

Is je kind vaak moe, slaapt het lang uit en hangt het veel op de bank? Dat is in deze leeftijdsfase heel normaal. In de puberteit groeien jongeren hard en worden ze geslachtsrijp. Dat kost veel energie. Ze hebben daarom ook veel slaap nodig: ongeveer negen tot tien uur per nacht.

Pubers worden later op de dag moe dan jongere kinderen. Daarom kunnen ze langer opblijven. Ze moeten dan eigenlijk ook later opstaan om toch negen tot tien uur slaap te krijgen. Dat kan niet, omdat ze op tijd naar school moeten. Een puber slaapt daardoor vaak te weinig.

Wat kun je als ouder doen?

Het is belangrijk om je kind aan te moedigen om zich onafhankelijk te gedragen en zelf initiatieven te nemen. Conflicten horen er vaak ook bij. Het is goed dat je grenzen blijft stellen, maar vooral open praten met je kind is in deze fase nodig.

Filmpje: Omgaan met de gevoelens van je puber

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Boosheid, stemmingswisselingen en somberheid horen allemaal bij de puberteit. Het kan soms best lastig zijn om om te gaan met de gevoelens van je puber. In dit filmpje legt presentatrice Fiona uit wat jij als ouder kunt doen en delen twee pubers hun ervaringen.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal