Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Voorbereiding bevalling

Je hele zwangerschap werk je toe naar dat ene spannende moment: de geboorte van je baby! Je hebt er dan ook vast ook al heel veel over nagedacht en hebt al een beetje een idee van wat je kunt verwachten.

Goede voorbereiding op de bevalling

Voor een voorspoedige bevalling is het verstandig om je goed voor te bereiden. Je kunt bijvoorbeeld een zwangerschapscursus volgen, een geboorteplan maken, alvast een koffertje klaarzetten voor een bevalling in het ziekenhuis en het kraampakket bestellen. Verder kun je je goed voorbereiden samen met degene die je zwangerschap en bevalling begeleidt. Die kan je veel vertellen over de bevalling en wat er gaat gebeuren.

Pijnbestrijding

Elke bevalling doet pijn, maar iedere vrouw beleeft dit op haar eigen manier. Als de pijn te erg wordt, kun je vragen om pijnbestrijding. Pijnbestrijding door middel van een ruggenprik kan alleen in het ziekenhuis. Bij een thuisbevalling heeft de verloskundige ook middelen om je pijn te verlichten. Bereid je goed voor door de voor- en nadelen van de verschillende vormen van pijnbehandeling te bespreken. Tijdens de bevalling zelf kun je daar niet meer zo goed over nadenken.

Zwangerschapscursus

Het beste wat je kunt doen als het eenmaal zover is, is proberen je te ontspannen. Dan kun je het best met de weeën omgaan. Doe ademhalingsoefeningen of ontspanningsoefeningen. Die technieken kun je leren op een zwangerschapscursus. Een van de oefeningen die je daar leert is bijvoorbeeld de diepe buikademhaling. Dat helpt je om rustig te blijven en voorkomt dat je in paniek raakt.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal