Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Jeugdgezondheidszorg

Na de geboorte ga je regelmatig met je kind naar het consultatiebureau van de Jeugdgezondheidszorg (JGZ). Daar wordt de groei en ontwikkeling van je kind gevolgd. Je krijgt er advies over opvoeding en ouderschap. De JGZ kan je ook tijdens je zwangerschap al ondersteunen. Dat wordt een prenataal huisbezoek of zwangerschapshuisbezoek genoemd.

Prenataal huisbezoek

Als je vragen of problemen hebt, waarbij de verloskundige je niet kan helpen, kun je tijdens je zwangerschap een huisbezoek van een jeugdverpleegkundige aanvragen. Met de jeugdverpleegkundige kun je bijvoorbeeld bespreken hoe het is om vader of moeder te worden. Maar ook als je (financiële) problemen hebt of als de thuissituatie ervoor zorgt dat je je niet fijn voelt in je zwangerschap. Je kunt bijvoorbeeld praten over jullie ideeën over de opvoeding en hoe je denkt dat je relatie zal veranderen. Je kunt bespreken wat je zou willen veranderen en hoe je werk en zorg voor je kind kunt combineren. Je kunt al je vragen en twijfels bespreken.

Of misschien vind je het moeilijk om je leefstijl aan te passen nu je zwanger bent. Misschien weet je niet goed waar je op moet letten om gezond zwanger te zijn. De jeugdverpleegkundige luistert, ondersteunt en adviseert. Ze denkt met je mee over mogelijke oplossingen en kan je ook adviseren waar je terecht kunt met vragen, die zij niet kan beantwoorden.

Hoe regel je dit?

Iedere aanstaande ouder kan een prenataal huisbezoek aanvragen, ook als het niet je eerste zwangerschap is. Ook kunnen je verloskundige, gynaecoloog of huisarts merken dat er meer aan de hand is en je dan adviseren om gebruik te maken van het prenatale huisbezoek door de Jeugdgezondheidszorg. Samen kun je het verzoek doorgeven aan de JGZ in jouw gemeente. In sommige gemeenten kun je het zelf regelen door contact op te nemen met de JGZ.

VoorZorg voor aanstaande moeders*

Steeds meer JGZ-instellingen bieden ook VoorZorg. Dit is langer durende verpleegkundige ondersteuning als je zwanger bent en te maken hebt met meer problemen. Als je deze zorg wilt, kun je dit ook met je verloskundige bespreken. De VoorZorgverpleegkundige komt zo vroeg mogelijk in de zwangerschap bij je thuis langs. Samen bespreken jullie of dit programma bij je past en je kan helpen.

Deze ondersteuning is dan er tot het kind 2 jaar oud is. Samen praat je over dingen die jij belangrijk vindt, bijvoorbeeld wat je nodig hebt voor je kind, hoe je je voorbereidt op de bevalling en hoe je leven er straks uit gaat zien. Samen werken jullie aan de gezondheid en ontwikkeling van je kind. De hulp van VoorZorg is voor jou gratis. Een speciaal opgeleide VoorZorgverpleegkundige komt regelmatig (ongeveer om de twee weken) bij je thuis.

Stevig Ouderschap voor aanstaande moeders*

Het kan zijn dat VoorZorg wat te uitgebreid is. Maar je hebt wel vragen en problemen en kunt als aanstaande ouder(s) wel een steuntje in de rug gebruiken, Voor deze ouders is het programma Stevig Ouderschap. Het werkt op dezelfde manier als VoorZorg. Het begint dus ook vroeg in de zwangerschap, tot je kind 2 jaar is, maar hierbij zijn veel minder momenten dat je de verpleegkundige ziet.

Je verloskundige, huisarts of andere zorgverlener kan je aanmelden voor VoorZorg of Stevig Ouderschap in jouw gemeente. Lees op de website van het NCJ meer over VoorZorg en Stevig Ouderschap.

* Nog niet in alle gemeenten wordt VoorZorg en Stevig Ouderschap aangeboden. Vraag het aan je verloskundige.

Na de geboorte

Als je kind geboren is en je afscheid hebt genomen van de verloskundige en kraamverzorgende, blijft de Jeugdgezondsheidszorg er voor je. Hier wordt je kind gevolgd en kun je terecht met al je vragen over de gezondheid, groei en ontwikkeling. Je kunt zelf ook de groei en ontwikkeling bijhouden in de app van GroeiGids.nl of de I-Grow app van TNO.nl.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal