Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Pijn en bevallen

Pijn hoort bij een bevalling; het is een normaal verschijnsel.

  • Bijna alle vrouwen vinden de ontsluitingsweeën pijnlijk. Meestal neemt de pijn toe als de ontsluiting van de baarmoeder vordert.
  • Ook pijnlijk zijn de uitdrijvingsweeën, die er samen met het persen voor zorgen dat het kind geboren wordt. Hoe je die pijn ervaart verschilt. De ene vrouw vindt het een opluchting mee te mogen persen, bij een ander doet persen juist het meest pijn.

Waar zit de pijn?

De pijn zit vooral onder in de buik, maar barende vrouwen hebben ook vaak rugpijn. Soms komt het voor dat de weeënpijn in de bovenbenen wordt gevoeld. Waar je de pijn ook voelt, hij komt altijd op als een golf en ebt ook weer weg.

Endorfinen

Het lichaam maakt zelf stoffen aan die een pijnstillend effect hebben: endorfinen. De endorfinen zorgen ervoor dat de pijn te verdragen is.Toch komt het regelmatig voor dat vrouwen de pijn onverdraaglijk vinden. Vermoeidheid, angst of spanning spelen daarbij soms een rol.

Omgaan met pijn

Ademhalings- en ontspanningsoefeningen helpen je om de weeën op te vangen. Dit kun je al tijdens de zwangerschap in verschillende cursussen leren. Door geconcentreerd de weeën ‘weg te puffen’ kom je in een ritme waarbij het lichaam zelf voor de pijnstilling gaat zorgen. Een warme douche of een warm bad, massage of een andere houding helpen ook.

Pijnbehandeling zonder medicijnen

Er zijn een paar manieren om de pijn te verminderen, die zowel thuis als in het ziekenhuis gebruikt kunnen worden.

Bij pijn in je onderrug kunnen injecties met steriel water helpen. Informeer bij je verloskundige of zij deze geeft.

Acupunctuur en acupressuur kunnen de balans in je lichaam herstellen doordat er druk wordt uitgeoefend op bepaalde punten. De zorgverlener die dit kan toepassen moet aanwezig zijn bij de bevalling.

De geboorte-TENS (Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie) is een apparaatje waarmee je jezelf kleine stroomstootjes geeft. Je kunt dit apparaatje kopen of huren. Informeer bij je ziektekostenverzekering of dit vergoed wordt.

Pijnbehandeling met medicijnen

Om een vicieuze cirkel van pijn en niet kunnen ontspannen te doorbreken, kan de pijn met medicijnen worden onderdrukt. In Nederland wordt het meest gebruik gemaakt van medicijnen met een morfineachtig effect (een injectie met pethidine of een pompje met remifentanil) en de ruggenprik (epidurale of spinale anesthesie).Bij een normaal verlopende bevalling kan soms ook lachgas helpen ontspannen. Al deze manieren kunnen alleen in het ziekenhuis gebruikt worden.

Ruggenprik

Een ruggenprik (epidurale pijnbestrijding) wordt door een anesthesist gegeven. In de meeste ziekenhuizen gebeurt dit op de verloskamer. Soms moet je hiervoor even naar de operatiekamer.

  • De arts schuift door een naald een klein slangetje (katheter) tussen de wervels in de epidurale ruimte van de wervelkolom.
  • Door inspuiting van verdovingsvloeistoffen worden de zenuwen tijdelijk uitgeschakeld.
  • Tegen de tijd dat je volledige ontsluiting hebt, wordt de toediening van medicijnen vaak verminderd. Zo voel je de weeën die nodig zijn om goed mee te kunnen persen.
  • Het kan even duren voordat de spontane persdrang op gang komt.

Bespreek het met je verloskundige

Bereid je voor je bevalling goed voor door je te informeren over wat je thuis tegen de pijn kunt doen en wat de voor- en nadelen zijn van pijnbehandeling met medicijnen. Je verloskundige vertelt je er graag meer over.

Meer informatie

Op DeVerloskundige.nl vind je de voor- en nadelen van alle manieren van pijnbehandeling tijdens de bevalling. Je kunt hier ook filmpjes bekijken over de verschillende methoden.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal