Verkoudheid en bronchitis
Wat is het toch altijd vervelend als je kind verkouden is. Kinderen en jongeren lopen sneller een verkoudheidsvirus op dan volwassenen.
Minder weerstand tegen verkoudheid
Er bestaan meer dan 200 verkoudheidsvirussen. Volwassenen hebben tijdens hun leven een weerstand opgebouwd tegen veel verkoudheidsvirussen. Kinderen nog niet en die zijn daardoor meer vatbaar en vaker verkouden dan volwassenen. Een verkoudheid is moeilijk te voorkomen.
De symptomen van verkoudheid
Een verkoudheid is een besmettelijke virusinfectie van de bovenste luchtwegen. Dit kan leiden tot: een loopneus of een verstopte neus, keelpijn, hoesten, niezen, hoofdpijn, spierpijn, verhoging of koorts en vermoeidheid. Een verkoudheid kan zich ook verplaatsen naar het oor. In dat geval kan je kind een oorontsteking krijgen. Kijk voor meer informatie over verkoudheid op Thuisarts.nl.
Geen geneesmiddel tegen verkoudheid
Er bestaan geen geneesmiddelen tegen verkoudheid. Ook antibiotica helpen niet, omdat antibiotica alleen helpen tegen bacteriële infecties en niet tegen virusinfecties. Wel kun je bij de drogist verschillende middeltjes kopen die de symptomen kunnen verminderen, zoals hoestdrank, neusdruppels of een neusspray.
Wanneer ga je naar de huisarts?
Meestal gaat een verkoudheid binnen twee weken vanzelf weer over. Het is dus niet nodig om meteen naar de huisarts te gaan. Ga wel naar de huisarts als:
- de verkoudheid langer dan twee weken aanhoudt;
- je kind problemen krijgt met ademhalen;
- de symptomen steeds erger worden.
Heeft je kind een piepende ademhaling?
Als je kind hoest bij verkoudheid of griep kunnen de bronchiën (luchtpijpvertakkingen) ontstoken raken. Dit noem je acute bronchitis.
Acute bronchitis is te herkennen aan een piepende ademhaling, veel slijm ophoesten en soms een pijnlijk gevoel op de borst. Meestal gaat dit binnen een paar dagen over. Houden de klachten aan of worden ze erger? Is het slijm dat je kind ophoest groen van kleur? Neem dan contact op met de huisarts.