Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Koortslip

Een koortslip wordt veroorzaakt door een van de herpesvirussen, namelijk ‘herpes labialis‘. Het herpesvirus bestaat in allerlei varianten. Ze veroorzaken verschillende huidaandoeningen, waaronder een koortslip. Pubers vinden de blaasjes op hun lip vaak lelijk en schamen zich er soms zelfs voor. Het helpt misschien als ze weten dat heel veel mensen dit virus bij zich dragen. Een koortslip verschijnt dan als ze ziek zijn of zich niet lekker voelen. Maar ook als ze niet genoeg slapen of stress hebben.

Rode blaasjes

Een koortslip is meestal een rood, vochtig blaasje op de lip of vlak erboven. Een koortslip kan pijnlijk zijn en ook behoorlijk jeuken. Het gaat vanzelf over in een ruime week. Bij de apotheek of drogist kun je er verzachtende crème voor kopen. De blaasjes drogen sneller in als je kind er voor de nacht zinkzalf op smeert. Als de korstjes irriteren, kan je kind er vaseline op doen. Dat voorkomt dat het eraan gaat peuteren.

Een koortslip is besmettelijk!

Alle varianten van het virus herpes zijn besmettelijk als de klachten zich voordoen, een koortslip dus ook. Zolang de blaasjes en korstjes zichtbaar zijn, mag je kind geen glazen, bekers of bestek delen met anderen. En niet zoenen! Vertel je puber ook dat een koortslip voor baby’s levensgevaarlijk kan zijn.

Een koortslip voorkomen

Gezond leven voorkomt veel koortslippen. Dat wil zeggen: gezond en gevarieerd eten, genoeg slapen, weinig of geen tabak en alcohol. Waarschijnlijk helpt het ook om uit de zon te blijven. Adviezen waar je puber waarschijnlijk niet heel blij van wordt…

Meer informatie over koortslip

Op de website Thuisarts.nl vind je duidelijke informatie over een koortslip en ook informatie over andere aandoeningen.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal