Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Veilig spelen in de box

Als je je baby even moet neerleggen, is de box een veilige plek. Bovendien is dit een heerlijke eigen plek voor baby’s om te leren bewegen en zelf te spelen.

Rustig opbouwen

Het is aan te raden om het gebruik van de box rustig op te bouwen. Als je kind de eerste keer een kwartier in de box ligt, is dat lang genoeg. Zo geef je het de tijd om aan de box te wennen.

Zodra je kind zich gaat optrekken en probeert te gaan staan, zet je de bodem in de laagste stand. Zo kan je kind er niet uit vallen.

Waar zet je de box neer?

Zet de box het liefst in een in een hoek. Dat is rustig voor je baby. Je kunt de box ook in de buurt van een raam zetten, zodat je kindje naar het licht en de wolken kan kijken. Zorg er in ieder geval voor dat de box op een veilige plek staat, bijvoorbeeld niet te dicht bij de verwarming. Let erop dat je kind niet bij kamerplanten, gordijnkoordjes of ramen kan komen.

Een goede box

Een goede box heeft een verstelbare bodem en stevige spijlen die 4,5 tot 6,5 centimeter uit elkaar staan. Houd je kind wel goed in de gaten, want voor je het weet kan het een spijltje vastpakken. Dan wordt omrollen gemakkelijker. Als je de bodem op tijd omlaag zet, kan je kind niet uit de box vallen.

Op de buik

Leg je baby regelmatig even op de buik in de box. Tijgeren, kruipen en zelf gaan zitten leren baby s allemaal vanuit buikligging. Blijf er wel bij!

Speeltjes in de box

Misschien wordt je baby onrustig als je te veel speeltjes in de box legt. Bovendien heeft Je kind ruimte nodig om te kunnen rollen en bewegen. Leg steeds een paar dingen in de box en ruil die dan na een tijdje om met ander speelgoed. Denk bijvoorbeeld aan:

  • een paar zachte knuffels;
  • een leuke mobiel om naar te kijken en te leren grijpen;
  • een speeltje waar geluid uit komt.

Maak geen speelgoed met touwtjes aan de box vast! Daar kan je baby zich pijn aan doen.

Tot welke leeftijd in de box?

Hoe lang je kind het fijn vindt om in de box te spelen verschilt per kind. Sommige kinderen vinden het fijn om tot 18 maanden in de box te spelen, andere zijn het met 8 maanden al zat. De box is voor kinderen een veilige plek om te spelen, waar ze soms ook even tot rust kunnen komen. Ook als je zelf iets moet doen en je kind even niet in de gaten kunt houden, is de box een veilige plek.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal