Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Staan

Gemiddeld gaan baby’s met negen maanden zich optrekken tot staan. Maar er zijn ook baby’s die dat al eerder doen of juist later. De meeste baby’s kunnen staan als ze een jaar oud zijn.

Zich optrekken

De meeste kinderen kunnen eerst goed zitten en kruipen. Daarna gaat je kind zich optrekken aan de spijlen van de box of aan een stoel. Dat doet je baby vanuit een zittende positie. Maar het is moeilijk voor je kind om vanuit de staande positie weer te gaan zitten. Ja kind gaat huilen als het moe wordt van het staan. Als je je baby helpt om te gaan zitten, staat hij soms na een paar seconden al weer op. Je kind vindt het staan dan toch te aantrekkelijk. Dat kan vermoeiend zijn, maar meestal duurt deze fase maar een paar dagen.

Los staan

Je baby vindt het heerlijk om op blote voeten te staan. Je kind gaat nu ook los staan. Sommige kinderen kunnen los staan als ze ongeveer elf maanden oud zijn. Maar de verschillen tussen kinderen zijn groot! Sommige baby’s lopen nu langs een tafelrand of langs de box, of zelfs al een paar stapjes los.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal