Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Veilig in bad

Je kunt een aantal maatregelen nemen om het in bad doen van je kind nog veiliger en leuker te maken. Baby’s hoeven overigens niet elke dag in bad.

Let goed op als je kind in bad zit!

Houd je kind altijd goed in de gaten, of je kind nu in bad zit of in een bademmer! Zorg dat je je kind steeds kunt zien en binnen handbereik hebt. Laat het nooit alleen, ook niet heel eventjes. Loop ook niet naar de kamer ernaast en laat de deurbel gewoon rinkelen. Een jong kind kan namelijk al in een paar centimeter water verdrinken. Zorg dat je alles wat je nodig hebt van tevoren binnen handbereik klaar hebt gelegd.

Ook als een ouder broertje of zusje oplet, is je baby niet veilig.

Hulpmiddelen voor veilig badderen

  • Zet de badstandaard op een stevige, horizontale en droge ondergrond. Klap hem helemaal uit voordat je je baby in bad doet.
  • Je kunt ook een speciale bademmer gebruiken. Deze bademmers, of tummy tubs, zijn geschikt voor baby’s tot ongeveer 6 maanden. De emmer kan eventueel op een standaard worden geplaatst.
  • Je kunt een antislipmatje of antislip stickers aanschaffen om te voorkomen dat je kind in bad uitglijdt.
  • Gebruik liever geen badzitje. Wil je dit wel, dan is het belangrijkste advies: blijf altijd bij je kind, ook als het in een badzitje zit!
  • Als je kind in het grote bad zit, kan het tegen de kraan aan stoten en zich bezeren. Hiervoor zijn zogenaamde kraanbeschermers te koop, die je over de kraan kunt schuiven.

Temperatuur van het badwater

Bij een temperatuur tussen de 36 en 38 graden kan je kind veilig en lekker badderen.

Je kunt het best eerst het badje vullen met koud water en daarna warm water toevoegen. Meng het water met de hand zodat het overal dezelfde temperatuur heeft. Check altijd de temperatuur nog even met je elleboog of met een badthermometer. Dit kan brandwonden voorkomen.

Thermostaatkraan of gewone kraan

Een thermostaatkraan is voor jonge kinderen veiliger dan een gewone kraan, aangezien de kans dat hier heel heet water uitkomt, erg klein is. Zorg er toch voor dat je kind nooit bij de kraan kan komen, want ook een thermostaatkraan kan aan de buitenkant heet worden!

Leer je kind vanaf twee jaar de betekenis van de rode en de blauwe kleur op de kraan. Kinderen jonger dan twee jaar kunnen dit nog niet onthouden.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal