Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Tics

Als je puber tics heeft, dan maakt het ongewild geluiden en/of bewegingen. Het kan bijvoorbeeld gaan om oogknipperen, trekken met de mond of neus, een keelgeluid maken of kuchen. Of het maken van gebaren of roepen van woorden of zinnen. Meestal gaan tics na verloop van tijd vanzelf weer over.

Ontstaan van tics

Tics komen vrij veel voor bij kinderen als ze opgroeien. Vaak ontstaan ze ergens tussen het vierde en twaalfde jaar. Tics hebben niets met opzettelijk gedrag te maken. Het komt uit de hersenen en kinderen kunnen er niets aan doen. Vaak zijn ze zich ook niet bewust dat ze het doen.

Tips voor omgaan met tics

Als je kind tics heeft, kun je het volgende doen:

  • Blijf er rustig onder, accepteer het en ga met je kind om zoals je normaal ook doet. Meestal gaan tics na verloop van tijd vanzelf weer over.
  • Wordt je kind zich bewust van de tics? Leg dan uit dat je kind er niets aan kan doen en dat de tics vaak vanzelf weer over gaan. Als je druk legt op je kind ermee te stoppen, kan het gespannen worden. Dat kan de tic verergeren.
  • Vraag eventueel aan de mentor of je kind in de klas ook tics heeft. Is dat zo, vraag dan of de leraren er hetzelfde mee om willen gaan als jij. Zo voelt je kind zich op school ook veilig.
  • Houd in de gaten of je kind ermee wordt gepest. Stimuleer je puber dan om uitleg over tics te geven in de klas en aan andere leeftijdsgenoten.

Hulp van buitenaf

Het kan zijn dat de tics binnen een paar maanden niet vanzelf overgaan of dat je puber er last van krijgt. Of misschien denk je dat je kind een tic-stoornis heeft. Dan is het goed om naar de huisarts te gaan.

Tic-stoornis

Een tic-stoornis is iets anders dan het tijdelijk hebben van tics. Een tic-stoornis komt ook veel minder voor. Als je kind een tic-stoornis heeft, heeft een kind bijna iedere dag meerdere keren tics. Een voorbeeld hiervan is de stoornis van Gilles de la Tourette. Als een tic verdwijnt, komt er vaak een andere tic voor in de plaats of ze zijn er gelijktijdig.

Wil je meer weten over deze aandoening? Kijk dan eens op de website Tourette.nl. Dit is de patiëntenvereniging waar je informatie, blogs en lotgenotenbijeenkomsten voor ouders van kinderen met tic-stoornissen of Tourette vindt.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal