Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Speed

Amfetamine is een langwerkend stimulerend middel. Speed is de straatnaam voor amfetamine. Andere namen zijn 'pep' en simpelweg 's'. Speed wordt meestal als poeder verkocht, maar soms ook als pil of capsule. Het wordt door gebruikers meestal gesnoven of geslikt. Het kan ook worden gespoten, maar dat komt weinig voor in Nederland.

Effecten en risico's

Vaak wordt speed vermengd met andere stoffen, waardoor iemand nooit zeker weet wat hij koopt. Speed wordt vaak In het uitgaansleven gebruikt. Bij regelmatig gebruik is steeds meer nodig om effect te voelen. Lichamelijk verslavend is het nauwelijks, maar geestelijke afhankelijkheid ontstaat snel. Iemand die speed heeft genomen kan zich beter concentreren. Vermoeidheid, slaap en eetlust verdwijnen en hij voelt zich vrolijk, alert en zelfverzekerd. Daarna wordt hij moe en krijgt depressieve gevoelens. Gevolgen op de lange termijn: geprikkeld of agressief gedrag, gewichtsverlies, angst, achterdocht, wanen, uitputting van het lichaam. Voor mensen met een zwak hart, hoge bloeddruk, diabetes of epilepsie is speed gevaarlijk.

Oververhitting

Wie XTC of speed gebruikt, voelt geen vermoeidheid en kan uren achter elkaar dansen. Als het dan ook nog warm en vochtig is en er onvoldoende gedronken wordt (fris of water!), bestaat het risico dat het lichaam oververhit raakt en uitdroogt. Het gevolg kan zijn dat de spieren en sommige organen, zoals de nieren, niet meer werken. Oververhitting is (levens)gevaarlijk en moeilijk te behandelen. Dit risico speelt minder wanneer er goed water of fris gedronken wordt en er in de disco of feestruimte voldoende ventilatie en afkoeling is.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal