Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Lachgas

Jongeren en jongvolwassenen gebruiken steeds vaker lachgas. Ze gebruiken het als partydrug bij het uitgaan of op festivals. Maar ook steeds meer op straat, school en thuisfeesten.

Hoe komen jongeren aan lachgas?

Lachgas is meestal verkrijgbaar in lachgaspatronen (voor bijvoorbeeld slagroomspuiten) of in grote cilinders. Verkoop, handel en bezit en van lachgas zijn (nog) niet strafbaar. Daarom denkt je kind misschien dat het gebruik geen kwaad kan.

Het gas wordt met een speciaal apparaatje (cracker) of een slagroomspuit in een ballon gespoten. Via de ballon adem je het gas in- en uit. Het komt ook voor dat op festivals of op straat de ballonnen met lachgas kant-en-klaar worden verkocht.

Steeds vaker verboden

Een landelijk verbod voor verkoop en bezit van lachgas is in de maak. Het is onduidelijk hoe dit eruit zal zien en wanneer het ingaat. Nu al zijn er steeds meer gemeenten waar maatregelen worden genomen tegen het gebruik van lachgas. Er zijn gemeenten waar het helemaal verboden is. En soms mag lachgas alleen niet gebruikt worden als het overlast veroorzaakt. Andere gemeenten hebben voor bepaalde gebieden een gebruiksverbod ingesteld. Maar er kan ook een verbod op de verkoop zijn, bijvoorbeeld in de horeca.

Als je lachgas gebruikt

Als je lachgas inademt krijg je een korte roes, die een beetje lijkt op dronken zijn. Soms krijg je een lachbui. De roes duurt een paar minuten.

De risico’s van lachgas

Net zoals bij alcohol, drugs en tabak is het beter om geen lachgas te gebruiken onder de 18 jaar. Want wat lachgas doet met hersenen die nog volop in ontwikkeling zijn, is nog niet bekend. Het zou dus kunnen dat het schadelijk is voor de ontwikkeling van de hersenen.

Als je kind lachgas gebruikt krijgen de hersenen korte tijd minder zuurstof. Dat kan de volgende klachten geven:

  • hoofdpijn
  • duizeligheid
  • flauwvallen
  • wazig zien
  • verwardheid
  • hallucinaties
  • misselijkheid en overgeven

Als je kind heel vaak en veel lachgas gebruikt, kan het een tekort krijgen van vitamine B12. Dan kan er zelfs schade in de hersenen ontstaan, met als gevolg bijvoorbeeld verlammingsverschijnselen. Soms hebben lachgasgebruikers ook last van bevriezing van handen, vingers en benen, door het vasthouden van de spuitfles bij het vullen van de ballon. Als je kind lachgas combineert met alcohol of drugs kan dat gevaarlijk zijn.

Nee zeggen

De meeste jongeren gebruiken lachgas als ze in een groep zijn. Als iedereen in de groep lachgas gebruikt, kan het moeilijk zijn voor je kind om ‘nee’ te zeggen. Praat erover met je kind en help je zoon of dochter om tegen groepsdruk te kunnen.

Lachgas in het verkeer

Het lijkt alsof lachgas snel is uitgewerkt, maar het kan nog urenlang effect hebben. Daarom is het gevaarlijk om tijdens of na het gebruik van lachgas aan het verkeer deel te nemen. Net als bij alcohol is de kans op een ongeval groot.

Wat je als ouder kunt doen

Als je kind nog jong is en vragen stelt over lachgas en andere drugs, is het vaak al genoeg als je vertelt dat het ongezond is. Het is belangrijk dat je kind over zo’n onderwerp leert praten. Als je kind wat ouder is en er niet over praat, begin er dan zelf over. Zorg dat je wat van drugs weet en zorg ook dat je kind de risico’s kent.

Blijf praten met je kind

Gebruikt jouw kind lachgas of denk je dat je kind het gebruikt? Dan is het belangrijk om er met je kind over te praten en de gevaren te bespreken. Probeer grenzen te stellen en afspraken te maken met je kind. Het is vooral erg belangrijk om zoveel mogelijk met je kind in gesprek te blijven.

Meer informatie kun je lezen op Drugsinfo.nl.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal