Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Onzekerheid

Pubers worden vaak onzeker van al die veranderingen in hun lichaam en door de nieuwe eisen die aan hen worden gesteld op de middelbare school, door leeftijdsgenoten en anderen.

Twijfels en onzekerheid

Sommige pubers, vooral meisjes, gaan over van alles twijfelen. Zie ik er wel leuk uit? Vinden anderen mij niet stom? Is het wel belangrijk wat ik vind? Kan ik dat wel?

Soms valt het niet op

Soms merk je als ouder misschien niet meteen dat je puber onzeker is. Dat geldt vooral voor jongens. Die kunnen zich dan stoer of brutaal gedragen. Probeer hier doorheen te kijken, want er zit vaak een onzeker kind achter die boze of koppige puber.

Onzeker gedrag

Aan een puber worden nieuwe eisen gesteld. Op de middelbare school moet je veel meer zelf doen. Nieuwe eisen maken iemand tijdelijk onzeker. Je vraagt je af of je wel kunt voldoen aan die eisen. Wie dat (nog) niet kan, voelt zich soms neerslachtig en kan zich eenzaam voelen.

  • Het is heel normaal dat pubers onzeker zijn en twijfelen of ze de nieuwe taak of verantwoordelijkheid aankunnen.
  • Het is ook normaal dat een puber verwacht dat iets af en toe zal mislukken.
  • Sommige pubers zijn te bang voor de gevolgen van een mislukking. Wat eigenlijk alleen maar vervelend is, wordt dan voor een puber iets verschrikkelijks. Dan voelt een kind zich op dat moment erg ongelukkig. Gelukkig zijn dat vaak momenten en wordt dit minder vanaf een jaar of 16.

Hoe kun je helpen?

  • Is je kind (soms) onzeker? Ook pubers verlangen naar liefde en aandacht van hun ouders, ook al lijkt dat soms niet zo.
  • Het is belangrijk om kinderen te helpen hun zelfvertrouwen te vergroten en een positiever zelfbeeld op te bouwen. Geef je kind de kans om dingen zelf te doen. Dat geeft een goed gevoel. Straal het vertrouwen uit dat je kind iets zelf kan.
  • Laat je kind weten dat het altijd bij jou terechtkan. Je kunt met je kind praten over die onzekerheid. Vraag je zoon waar hij over nadenkt en wat hem bezighoudt. Bedenk samen hoe hij iets goed kan aanpakken. Vertel je dochter dat zij niet de enige is die af en toe onzeker is. Maak er zelf ook geen groot probleem van.

Fiona over onzekerheid bij pubers

Bron: Opvoedinformatie Nederland

In dit filmpje geeft Fiona tips over hoe je om kunt gaan met onzekerheid bij pubers.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal