Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Menstruatie

Bij de menstruatie stoot de baarmoederwand het onbevruchte eitje, overtollig slijmvlies en bloed af. Gedurende zo’n vier dagen is er dan bloedverlies uit de vagina.

Klachten

Sommige meisjes kunnen vlak voor en tijdens de menstruatie sneller gaan huilen of prikkelbaar en chagrijnig worden. Ook kunnen ze last krijgen van hoofdpijn, buikpijn of pijn in de rug.

De eerste jaren kunnen meisjes last hebben van veel bloedverlies. Sommige meisjes hebben dan ook meer buikpijn dan ze als volwassen vrouw zullen hebben. Overleg met de huisarts als het zo erg is, dat je dochter niet naar school, werk of sport kan. Het kan helpen om de pil te gaan slikken, zeker als je dochter er toch aan toe is om anticonceptie te gebruiken.

Menstruatiecyclus

Pas vanaf 20 jaar krijgen de meeste vrouwen een regelmatige menstruatiecyclus. Soms blijft een volgende ongesteldheid een paar maanden uit. Dat is normaal.

Andere oorzaken voor een onregelmatige of zelfs wegblijvende menstruatie zijn:

  • stress;
  • laag lichaamsgewicht of flinke daling van gewicht;
  • een eetstoornis (anorexia nervosa, boulimia);
  • medicijngebruik;
  • gebruik van de pil;
  • intensief sporten.

Uiteraard kan een uitblijvende menstruatie ook betekenen dat je dochter zwanger is. Als je je er zorgen over maakt, kun je het best contact opnemen met je huisarts.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal