Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Tienerzwangerschap

In de meeste gevallen is een tienerzwangerschap onbedoeld. Je kind is nog jong en zit misschien ook nog op school. Nu al een kind krijgen en opvoeden is niet niks. Daarom is het goed om samen de mogelijkheden te bespreken. Zo kan je kind het kind zelf opvoeden of bijvoorbeeld afstaan. Ook abortus kan een mogelijkheid zijn om te bespreken.

Zwangerschapstest

Als je dochter vermoedt dat ze zwanger is of als je zoon denkt dat hij een meisje zwanger heeft gemaakt, doe dan eerst een zwangerschapstest. Deze test kan ze het best tweemaal doen om zeker te zijn van de uitslag.

Zwanger

Hoe moeilijk het ook is en wat er ook allemaal door je heen gaat, je kind heeft je steun nodig. Hij of zij weet misschien zelf nog niet goed wat de mogelijkheden zijn. Daarom kun je je kind het best zo goed mogelijk informeren. Probeer daarbij ‘neutraal’ te blijven en leg geen druk op de zwangere. Ze zal uiteindelijk een keuze moeten maken waar ze zich zelf goed bij voelt.

Zelf opvoeden

Je kind kan twijfelen of het het wel aankan om een kind op te voeden. Misschien is de toekomstige moeder of vader nog erg jong. Soms wil de vader niet betrokken zijn en kan het zijn dat de toekomstige moeder er alleen voor staat. Wat de situatie ook is, je kind kan zich heel onzeker voelen.

Als ouder kun je je kind vertellen hoe het is om een kind te krijgen en op te voeden. Daarbij is het belangrijk om ook rekening te houden met de eigen situatie: Is de vader wel of niet betrokken? Studeert je kind nog en gaat het lukken om de studie te combineren met het opvoeden van een kind? En hoe help je hen daarbij?

De zwangerschap afbreken

Je dochter of de vriendin van je zoon kan ervoor kiezen om de zwangerschap af te breken. Daar zijn verschillende methodes voor, afhankelijk van hoeveel weken je dochter of de vriendin van je zoon zwanger is: een overtijdbehandeling, een abortuspil of een zuigcurettage.

Afstaan

Een andere optie is het kind geboren laten worden en dan afstaan. Je kind kan kiezen voor pleegzorg of voor adoptie. Bij adoptie worden alle banden verbroken. Bij pleegzorg kan je kind nog wel contact houden met het kind.

Hulp bij keuzes maken

Natuurlijk is het heel moeilijk voor je kind om een ‘goede keuze’ te maken. Je kind heeft daarbij alle hulp nodig van jou. Je dochter kan daarnaast ook hulp krijgen van de Fiom of Siriz (werkt met christelijke waarden). Via internet kan ze terecht op de website Tienermoeders.nl van de FIOM of op Siriz.nl. Op Tienermoeders.nl kunnen ook jonge vaders terecht!

Heb je zelf vragen of zoek je hulp? Dan kun je natuurlijk ook zelf contact opnemen met FIOM.nl of met Siriz.nl.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal