Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Seksuele oriëntatie

In de puberteit voelen jongeren zich vaak voor het eerst seksueel aangetrokken tot iemand anders.

Seksuele oriëntatie

Veel kinderen voelen zich aangetrokken tot jongeren van een ander geslacht. We noemen dat een heteroseksuele oriëntatie. Er zijn ook jongeren die zich seksueel alleen aangetrokken voelen tot jongeren van het eigen geslacht. Een jongen die op jongens valt is homoseksueel. Een meisje dat op meisjes valt, is lesbisch. Daarnaast zijn er ook jongeren die zich seksueel aangetrokken voelen tot zowel jongens als meisjes. Dat noemen we biseksueel.

Uit de kast komen

Als jongeren er openlijk voor uitkomen dat zij homoseksueel, lesbisch of biseksueel zijn, dan noemen we dat ook wel ‘uit de kast komen’. Sommige jongeren laten dit voorzichtig merken, anderen komen er openlijk voor uit. Als jouw kind vertelt dat het homoseksueel, lesbisch of biseksueel is schrik je misschien of moet je even aan het idee wennen. Maar misschien had je al een vermoeden. Voor kinderen kan het een grote stap zijn om hier open over te zijn. Vaak zijn ze bang voor de reacties van hun familie en vrienden. Beschouw het als een positief teken als je kind het je durft te vertellen. Het geeft aan dat je kind je vertrouwt.

Hoe reageer je?

Als je kind je in vertrouwen heeft genomen over de eigen seksuele oriëntatie, probeer dan zo min mogelijk vooroordelen te hebben. Je kunt je oriënteren en je mening misschien aanpassen met hulp van de informatie van Iedereenisanders.nl en COC.nl.

Maak je je zorgen?

Misschien maak je je zorgen over het feit dat homo- of biseksualiteit niet overal in de maatschappij geaccepteerd wordt. In sommige kringen kan je kind bewust slecht behandeld worden. In sommige religieuze kringen wordt bijvoorbeeld beweerd dat ‘homoseksualiteit een ziekte is’ die ‘met therapie wel overgaat’, of dat ‘homo’s ervoor kiezen’. Het is allemaal niet waar; dat is wetenschappelijk bewezen. Verschillen in seksuele oriëntatie zijn natuurlijk. Dit is algemeen erkend door psychologen, psychiaters en artsen.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal