Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Lichamelijke problemen

Soms ontwikkelt een kind zich minder goed door een of meer lichamelijke problemen. Sommige aandoeningen zijn aangeboren, andere ontstaan pas later.

Lichamelijke problemen en aandoeningen

Er zijn veel verschillende aandoeningen die te maken hebben met de lichamelijke ontwikkeling. Sommige aandoeningen zijn heel ernstig, andere aandoeningen zijn lichter. Voorbeelden van aandoeningen die te maken hebben met de lichamelijke ontwikkeling zijn scoliose (een scheve rug) of kyfose (een kromme rug), een hazenlip en een aangeboren vlek, zoals een wijnvlek.

Gevolgen voor de ontwikkeling

Vanaf een jaar of acht wordt je kind zich bewust van de aandoening. Je kind heeft misschien last van het ‘anders zijn’. Een scheve rug, een hazenlip of wijnvlek op een opvallende plek kunnen je puber erg onzeker maken. Je kind kan daar veel last van hebben.

Sommige pubers doen net alsof er niets aan de hand is en negeren hun aandoening. Bijvoorbeeld bij minder opvallende aandoeningen, zoals diabetes of ADHD. Je puber kan het daardoor erg moeilijk hebben. Als je kind de aandoening negeert, kan het zijn dat de aandoening niet goed behandeld wordt.

De lichamelijke ontwikkeling hangt sterk samen met de algemene ontwikkeling. Kijk goed naar de ontwikkeling van je kind. Als je iets opvalt in de ontwikkeling, bespreek dat dan met de behandelend arts of bij de jeugdgezondheidszorg. Probeer op tijd hulp in te schakelen als je kind een lichamelijke aandoening heeft. Het is belangrijk dat je kind leert omgaan met een beperking. Zo krijgt je kind de kans om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal