Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Groot gezin

Een groot gezin is gezellig en leuk, maar ook vol en druk. Als ouder vind je het misschien lastig om je aandacht en zorg te verdelen over al je kinderen.

Groot gezin: gezellig of druk?

Vroeger kwamen grote gezinnen meer voor dan nu. Sommige gezinnen hadden zelfs meer dan tien kinderen. Tegenwoordig noemen we een gezin met vier kinderen al ‘groot’. Dat vergt veel van je, vooral wanneer je ook je werk en het huishouden met de zorg voor je kinderen combineert. Dat is wel druk, maar niet onmogelijk. Oudere kinderen kun je hun eigen huishoudelijke klusjes geven.

Kinderen kosten geld

Een groot gezin kost veel geld. Het meeste gaat op aan huisvesting en voeding; de rest vooral aan kleding, ontspanning, gezondheid en onderwijs. Hoe groter je gezin is, hoe belangrijker het is dat je je kinderen financieel kunt ondersteunen.

Onverwachts een groot gezin?

Misschien wilde je altijd al graag een groot gezin? Dat kan, maar het kan ook zijn dat je van tevoren niet had gedacht dat je een groot gezin zou krijgen. Als je bijvoorbeeld een tweeling krijgt, of met een nieuwe partner een samengesteld gezin vormt.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal