Kennemerland

Opvoeden met weinig geld

Wat betekent dat, opvoeden met weinig geld? Dat de één meer verdient dan de ander, dat weet iedereen. Maar dat er in Nederland heel veel gezinnen zijn waar het elke maand weer een uitdaging is om rond te komen, dat is misschien minder bekend.

Wanneer je als gezin weinig geld te besteden hebt, heeft dit op veel zaken invloed. Er zijn dingen waar je als gezin niet aan mee kunt doen. Je kind kan zich buitengesloten voelen en dat is voor jou als ouder ook lastig. Aan de andere kant kan het er voor zorgen dat jullie juist veel creatieve oplossingen bedenken, waar geen of minder geld voor nodig is.

Hoe beïnvloedt dit je leven als ouder?

Wanneer je als gezin minder te besteden hebt, kan dit voor stress zorgen. Je kunt zorgen hebben over alle rekeningen die betaald moeten worden of waar je het geld vandaan haalt voor de verjaardagstraktatie of het partijtje van je kinderen. Dit soort stress kan ook invloed hebben op de sfeer in huis en hoe geduldig je bent bij het opvoeden van je kinderen. Het kan lastig zijn om hier met anderen over te praten, bijvoorbeeld omdat je je schaamt of bang bent dat anderen geen begrip zullen hebben voor jouw situatie.

Merk jij dit ook?

Wanneer geldgebrek een grote rol speelt, heeft dat invloed op hoe jij je voelt en daarmee ook op hoe je de dingen doet. Je kunt:

  • Minder vrolijk en opgewekt zijn.
  • Vaker boos of geïrriteerd reageren, bijvoorbeeld op je kinderen.
  • Geen geld hebben voor sport, muziek of andere hobby’s van je kinderen.
  • Je schamen, waardoor je steeds minder contact hebt met anderen.
  • Het gevoel hebben dat het nooit meer goed komt, waardoor je uitgeput bent of je boos voelt.
  • De post niet meer openmaken, bang dat er weer een rekening tussen zit die je niet kunt betalen.
  • Belangrijke afspraken vergeten.
  • Niet meer op zoek willen gaan naar oplossingen… als niets lijkt te werken, waarom zou je het dan nog proberen?

Uiteindelijk kun je dit ook gaan voelen in je lijf. Bijvoorbeeld veel hoofdpijn hebben, gespannen spieren, moeite met slapen of overdag heel erg moe zijn. Ook je kinderen kunnen hier last van krijgen.

Wat kunnen wij doen om jou te helpen?

Wanneer je merkt dat je door stress anders met je kinderen omgaat, kunnen wij jou daar in ondersteunen, maar onze medewerkers kunnen je ook helpen bij het vinden van oplossingen voor het gebrek aan geld. Er zijn allerlei voorzieningen waar je als gezin gebruik van kunt maken, zoals de speelgoedbank of de kledingbank. We kunnen je in contact brengen met mensen die een financiële check kunnen doen en je advies geven. Vaak zijn er ook redenen waardoor je weinig geld te besteden hebt. Bijvoorbeeld omdat je net bent gescheiden en nu alleenstaande ouder bent. Je je baan bent kwijtgeraakt. Of wanneer je last hebt van een slechte gezondheid en je veel medische kosten hebt. In dit soort situaties kunnen we met je meedenken en ondersteuning bieden.

Wij werken vaak samen met het Sociaal Wijkteam wanneer er meerdere problemen spelen. Zij kunnen je helpen met verwijzingen voor bijvoorbeeld de speelgoedbank, maar zij kunnen nog meer voor je betekenen.

De organisatie schuldhulpmaatje kan je helpen met vragen over geld of schulden. Daarnaast kunnen de inwoners van Haarlem ook een afspraak maken met één van de wijkcontactvrouwen. Zij spreken Arabisch en wijzen je de weg naar verschillende organisaties met betrekking tot maatschappelijke dienstverlening, inburgering, hulpverlening, onderwijs, werk en wonen.

Financiën en regelgeving

De gemeenten vinden het belangrijk om gezinnen te ondersteunen. Iedereen moet mee kunnen doen. Daarom biedt de gemeente allerlei regelingen voor gezinnen met een krappe beurs.

Regelingen voor kinderen
Het is belangrijk dat alle kinderen zoveel mogelijk mee kunnen doen, op school, in de buurt en in hun vrije tijd. Ouders van kinderen die naar school gaan kunnen van de gemeente jaarlijks een bijdrage krijgen voor kosten zoals schoolreisjes, lesmateriaal of gebruik maken van een brugklaspakket. Er is ook een tegemoetkoming in de kosten van huiswerkbegeleiding. Via het Jeugdfonds sport & cultuur kan tot een bepaald bedrag de contributie voor een sportclub worden betaald of kunnen kinderen muziekles volgen, dansen, toneel spelen en nog veel meer.

Regelingen voor ouders

De gemeente ondersteunt in bepaalde situaties financieel. Bijvoorbeeld wanneer je met een laag inkomen te maken krijgt met onverwachte kosten, zoals een bril of hoge woonlasten. Bij een minimuminkomen kan de gemeente ook kijken naar bijvoorbeeld een kwijtschelding van gemeentebelastingen. Om ervoor te zorgen dat het hele gezin mee kan doen, heeft de gemeente Haarlem de HaarlemPas. Met deze pas krijg je korting bij het zwembad, musea, de bibliotheek en cursussen. De pas geeft ook korting op een ziektekostenverzekering bij een grote verzekeraar.

Landelijke regelingen

Ook landelijk zijn er diverse regelingen waar je als gezin met weinig geld een beroep op kunt doen. Zo kun je als aanvulling op de kinderbijslag ook een kindgebonden budget krijgen. In principe krijg je hierover automatisch bericht wanneer dit bij jullie gezinssituatie past. Maar je kunt het budget ook zelf aanvragen. Voor werkende ouders met jonge kinderen is er de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Verder kun je recht hebben op huurtoeslag, zorgtoeslag (een tegemoetkoming in de kosten van de ziektekostenverzekering) of kinderopvangtoeslag. Lees er meer over op de website van de belastingdienst of bel de belastingtelefoon 0800-0543.

De afdeling schulddienstverlening van de gemeente kan je hulp bieden bij het aflossen van schulden, het betalen van je rekeningen en het opbouwen van je spaarrekening.

Wist je dat...?

De voedselbank is vaak al bekend. Hier kun je met een bepaald besteedbaar inkomen terecht voor een voedselpakket. Maar wist je dat er ook een kledingbank en een speelgoedbank waren? Ook hier kun je aankloppen. De speelgoedbank maakt het voor leden ook mogelijk om een verjaardagspartijtje te vieren met vriendjes en vriendinnetjes.

Help ons om jou te helpen!

Wij willen heel graag meer te weten komen wat het voor jou betekent om je gezin draaiende te houden met weinig geld. Waar loop je tegenaan en waar heb je een creatieve oplossing voor gevonden? Met jouw tips en ideeën kunnen we ook andere ouders helpen. Daarnaast nemen we jouw punten mee in gesprek met de gemeente en partners om te bekijken hoe we de ondersteuning kunnen verbeteren.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal